BKV-SZTRÁJK – A taxisok készülnek és káoszra számítanak

A lehetőségeik szerinti legtöbb autóval készülnek a fővárosi taxis társaságok a jövő keddre meghirdetett BKV-sztrájkra. A cégek vezetői azonban úgy látják, hogy nem fogják bírni a forgalmat. Budapesten 6000-6500 taxi van, de ha valóban nem indul majd el a tömegközlekedés, akkor ennyi autó kevés lesz.

A 6×6 taxi szolgálati közleményben hívta fel sofőrjei figyelmét arra, hogy aki teheti, dolgozzon szeptember 4-én, mert várhatóan nagyon sok munkájuk lesz. Lengyel Sándor, a társaság üzletág-igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: attól tartanak, hogy a tömegközlekedés leállása idején akkora lesz az igény a taxikra, hogy nem fogják tudni kiszolgálni időben az utasokat. Bár a diszpécserszolgálatot erre a napra megerősítik, a cégvezető azt ajánlja, hogy aki teheti, inkább előre rendelje meg az autót.

A Főtaxi illetékese szerint nem csak a BKV-járművek leállása fog gondot okozni. A fővárosban rengeteg az útfelújítás miatt lezárás, ráadásul várhatóan sokan beülnek majd az autójukba azok közül is, akik normális esetben tömegközlekedéssel járnak. Így a sok megrendelés mellett valószínűleg az utakon sem lesz könnyű közlekedni.

A City Taxi egyik vezetője hasonló aggodalmakról számolt be, és ő is kiemelte, hogy igyekeznek majd a lehető legtöbb autójukat aznapra forgalomba állítani.

Budapesten körülbelül 6000-6500 taxi dolgozik, ennek nagyobb része valamelyik társaság színeiben. Körülbelül 1000-en vannak a társaságon kívüliek és ugyanennyien azok, akik az agglomerációból tudnak bejönni a fővárosba.

A BKV dolgozóinak túlnyomó részét tömörítő szakszervezetek azért hirdettek sztrájkot jövő keddre, mert nem tudnak megegyezni a munkáltatóval a béremelésekről. Arról még tartanak a tárgyalások, hogy milyen mértékű legyen az elégséges szolgáltatás, azaz a buszok, villamosok, metrók és trolik hány százaléka induljon el.