BKV sztrájk: Sem az elégséges szolgáltatásban, sem a béremelésben nincs megegyezés-ATV

Nem engednek a BKV dolgozókat képviselő szakszervezetek, semmilyen szolgáltatást nem kívánnak biztosítani szeptember negyedikén, azaz egyáltalán nem fognak dolgozni, ha sztrájk lesz. Nemes Gábor a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke az ATV Pont7 című műsorában azt mondta, szerintük éppen erről szól a sztrájk. A BKV vezetése viszont 80-100 százalékos szolgáltatást szeretne biztosítani a szeptember 4-re tervezett sztrájk idejére. A szakszervezeti vezető szerint viszont ez olyan lenne mintha nem is sztrájkolnának, a műszaki hibák és leállások miatt minden nap 80-100 százalék között teljesítenek, vagyis ez alapján minden nap sztrájk van a BKV-nál.

Regőczi Miklós a BKV vezérigazgató-helyettese az ATV vasárnap esti műsorában azt mondta, hogy a BKV üzleti terve meghatározza milyen bértömeggel gazdálkodhatnak, ezért béren kívüli jutattásokat tudnak ajánlani a dolgozóknak, amellett, hogy fenntartják a januárban megígért hét százalékos emelést. A szakszervezetek viszont az év eleji emelés mellett újabb hat százalékos emelést várnak és nem béren kívüli juttatásokat.

A BKV vezérigazgató-helyettese elmondta, ha lesz sztrájk, akkor az abból kimaradó sofőrökkel, a közlekedési társaság nyugdíjas dolgozóival és újsághirdetés útján felvett buszsofőrökkel kívánják biztosítani az elégséges szolgáltatást. Az ideiglenes felvett dolgozóknak egy-két napos képzésen kell résztvennie, mivel egyetlen vonalon vezetnek majd és egy járműtípust kell ismerniük a sofőröknek, szerinte elegendő lesz az idő a felkészülésre, ami máskülönben 2-3 hetes tanfolyam.

A BKV dolgozóinak 85 százalékát képviselő érdekképviseletek azt akarják elérni, hogy az év eleji, átlagosan 7 százalékos emelést megtartva még 6 százalékkal növeljék a fizetéseket január elsejétől visszamenőleg. A BKV azonban nem akarja újra emelni a béreket. Ezért a szakszervezet szeptember 4-re üzemkezdettől délután 1 óráig sztrájkot jelentett be.