BKV-sztrájk – Ma déltől folytatódnak a tárgyalások

Hétfő délben ismét tárgyalóaszalhoz ülnek a BKV dolgozóit képviselő szakszervezetek a közlekedési vállalat vezetésével. Déltől az elégséges szolgáltatásról, 13 órától pedig a bérekről egyeztetnek – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSzSz) alelnöke. A szövetség 10 napja jelentette be, hogy szeptember 4-én üzemkezdettől kora délutánig sztrájkolni fognak, mert a BKV vezetése a megadott határidőig nem nem állt elő számukra elfogadható bérajánlattal.

Az érdekképviseletek a hétfői tárgyaláson továbbra is azt akarják elérni, hogy az év eleji, átlagosan 6 százalékos emelést megtartva még 6 százalékkal növeljék a fizetéseket január elsejétől visszamenőleg – mondta Nemes Gábor. Hozzátette: a BKV vezetésétől még nem kaptak konkrét bérajánlatot, ezt várják a 13 órától kezdődő tárgyaláson. A munkáltató csak béren túli juttatásokban gondolkodik, a dolgozók azonban ragaszkodnak a fizetésük emeléséhez – tette hozzá.

Az sem kizárt, hogy a juttatások növelésébe is belemennek az érdekképviseletek, de csak elfogadható bérszínvonal-emeléssel együtt – jelentette ki a szövetség alelnöke. A bértárgyalás előtt déltől az elégséges szolgáltatásról is egyeztetnek.

Nemes Gábor szerint teljesen jogszerűtlen a BKV buszvezető-toborzó akciója. Ezen felül felelőtlen is, a szakképzetlen sofőrök ugyanis veszélyeztetik az utasok biztonságát – fogalmazott az alelnök. A BKV hirdetésére egyébként már száznál is többen jelentkeztek, hogy dolgoznának a szeptember 4-re meghirdetett sztrájk idején. Ők 30 ezer forintot kapnának arra a napra, ami háromszorosa a társaságnál dolgozó buszvezetők napi átlagbérének.

Arról, hogy mi az utolsó határidő a megegyezésre, a szövetség alelnöke azt mondta: még nincs ilyen időpont, annyi biztos, hogy a hét végéig még mindenképp folytatják a tárgyalásokat.