BKV-sztrájk – a szakszervezet még nem döntött az elégséges szolgáltatásról

Autóbusz
Autóbusz
A BKV félretájékoztatja a közvéleményt, hisz az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyaláson szó sem volt százalékokról – közölte a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) alelnöke.

Nemes Gábor elmondta: a nulla százalékos készültséghez képest elmozdulás történt kedden, de továbbra sem tisztázott, hogy ez pontosan mekkora készültséget jelent. A BKV kommunikációs vezetője korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a szakszervezet 15-30 százalékra hajlik az elégséges szolgáltatásoknál.

A szakszervezet mindenekelőtt azt szeretné tudni, hogy hányan vesznek részt a napi munkában a BKV két alvállalkozójából (a VT-Transman Kft. és a Nógrád Volán Zrt.), mert ennek fényében alakítják ki álláspontjukat az elégséges szolgáltatásról. Az érdekképviselet keddre kérte az anyagot, de nem kapta meg – mondta Nemes Gábor. Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezetője keddi sajtótájékoztatóján egyébként azt mondta, a buszvezetők 5 százaléka dolgozik a két cégnél.

Ami a bértárgyalásokat illeti, a VTDSZSZ szerint továbbra sem történt előrelépés, hisz konkrét számok nem kerültek szóba. Mindössze előrehozott iskolakezdési támogatást ajánlottak fel a gyermeket nevelő dolgozóknak, illetve azt ígérték, soron kívül felújítják a sofőrök pihenésre szolgáló épületeit – mondta Nemes Gábor.

A szeptember 4-re kitűzött munkabeszüntetés reggel négytől egyig tartana, de Regőczi szerint délután négyig, ötig is eltart majd, mire helyreáll a rend. Kedd reggelig 158 alkalmi sofőr jelentkezett a BKV-nál, ők egy másfél napos tanfolyam elvégzése után ülhetnek volán mögé. A sofőrök bruttó 30 ezer forintot kapnának, egyrészt a felkészítés, másrészt a sztrájk napjára.

A tárgyalások szerdán is folytatódnak az elégséges szolgáltatásról, illetve a bérekről.