Biztosítóknál vizsgálódik a pénzügyi felügyelet

Több biztosítónál kezd vagy kezdett vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, azt ellenőrizve, felkészültek-e a novemberben kezdődő idei kötelező gépjármű felelősségbiztosítási átszerződési időszakra. A ellenőrizendő biztosítók közt “legalább egy-egy” részvénytársasági és egyesületi formában működő található – fogalmazott a Független Hírügynökségnek a PSZÁF szóvivője. Binder István nem kommentálta a Népszabadság azon értesülését, hogy az egyik a TIR Biztosító Egyesület, de azt hangsúlyozta: nincs összefüggés azzal, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület a felszámolás sorsára jut az ősszel. A PSZÁF emiatt nem figyel jobban a biztosító egyesületekre – fűzte hozzá a szóvivő.

Idén nyártól másképpen választják ki a vizsgálat alá vont biztosítókat, mint korábban: azelőtt mechanikusan, két évente ellenőrizték őket, most viszont már felügyeleti kockázat alapú módszerrel sorolják be a biztosítókat. A szempontok közt van a gazdálkodási mutatóktól kezdve a személyi és infrastrukturális feltételeken át a tulajdonosi körig bezárólag számos körülmény. Azokat a biztosítókat veszik előre, amelyek e besorolás alapján felügyeleti szempontból a legnagyobb kockázatúnak minősülnek – fejtette ki Binder István. A több, mint 5 milliárd forint tőkehiányt elszenvedett MÁV biztosító az úgynevezett ügyfélkockázati kategóriába tartozik, amelynél már a napi működés került veszélybe – tette hozzá.

A biztosítók ellenőrzési módszerein nem változtat az, hogy a MÁV biztosító megroggyant, és a PSZÁF javaslata értelmében – ha ezt a pénzügyminiszter is jóváhagyja – október elsején beszünteti működését, 195 ezer ügyfelének pedig más társasággal kell szerződnie – hangsúlyozta a szóvivő, hozzáfűzve: jogszabály írja elő, milyen szempontok alapján és hogyan kell a vizsgálatokat lefolytatniuk.

A MÁV biztosító esetéből eddig levont következtetéseik egyike az, hogy érdemes lenne biztosítói károsulti garanciaalapot létrehozni. Javasolják, hogy nézzék meg, elegendőek-e a jelenlegi eszközök, kell-e újabb lépéseket tennie a PSZÁF-nak a hasonló csőd elkerüléséhez. Végezetül indítványozzák, hogy vizsgálja meg a jogalkotó, az intézményi forma (részvénytársaság vagy egyesület) maradjon-e az elsődleges szempont a működés engedélyezésekor, vagy a feltételeket tegyék egységessé. Jelenleg ugyanis az egyesületi formában működő biztosítóknak sokkal alacsonyabb alaptőkére van szükségük, mint a részvénytársaságoknak, emiatt a tagok (voltaképpen tulajdonosok) érdekeinek védelme gyengébb az egyesületekben. Ráadásul a közgyűlésre a több tíz-, netán százezer tag töredéke megy el, és hoz kötelező döntéseket. Binder István felhívja a figyelmet arra, hogy az egyesület elismert biztosítói típus Európában. A Független Hírügynökség kérdésére kedden Veres János pénzügyminiszter azt mondta, ho! gy a zajló vizsgálatok adnak választ arra, felül kell-e vizsgálni az egyesületi működési formát.Sporthírek