Biztosítási csalások 2 – Évente több 10 milliárd forintnyi jogosulatlan igény

Évente több tíz milliárd forintot igényelnek jogosulatlanul a magyarországi biztosítók ügyfelei a becslések szerint. A csalások legnagyobb részét a biztosítók még a kifizetés előtt felderítik, egy jelentős részükről azonban később sem derül ki, hogy jogtalanul kérte a pénzt az ügyfél. A nyugat-európai szakértők felmérései szerint a kár-kifizetések körülbelül 10 százaléka csalás útján kerül az igénylőhöz. A Független Hírügynökség sorozatának második részében a biztosítási csalók okozta károkról és a megtérülésről beszélnek biztosítási szakemberek.

Szeberényi Katalin, a Groupama ellenőrzési igazgatója szerint arra a Groupama-Garancia gyakorlatában is csak becslések vannak, hogy mekkora kárt okoznak évente a biztosítási csalók. Az biztos, hogy a legnagyobb veszteséget a fel nem tárt csalások jelentik a társaságnak. A becslések szerint éves szinten 100 millió forintos nagyságrendű a csalók által okozott kár a társaságnál.

Azt szintén nehéz megállapítani, hogy ebből mennyi térül meg. Szeberényi Katalin szerint az ilyen ügyekkel kapcsolatos büntetőeljárások akár 8-10 évig is elhúzódnak és a polgári jogi igényeket jellemzően a jogerős büntető határozat birtokában lehet csak érvényesíteni.

Nyugat-európai szakértők szerint feltételezhetően a biztosítási kárkifizetések 10 százaléka csalás. Magyarországon a jogosulatlanul igényelt kifizetések több tízmilliárd forintot tesznek ki évente – mondta Horváth László, a Generali-Providencia biztosításvizsgálati csoportjának vezetője. A biztosító a csalások jelentős részét még kifizetés előtt felderíti, a csalások egy része azonban sosem derül ki.

A biztosítók megosztják egymás között gyakorlati fogásaikat, ezért napjainkban sokkal több csalási esetre derül fény, mint korábban. A Generali csehországi leányvállalata, a Ceská Pojištovna például éves szinten több mint 9 millió euró összértékű biztosítási csalást leplez le, a Generali Slovensko pedig havonta átlagosan közel 300 gyanús biztosítási eseményt vizsgál Szlovákiában. A magyarországi vizsgálati csoport évente 1000-1500 vizsgálatot indít, ennek nyomán évi több mint 200 biztosítási csalást derítenek fel, az emiatt elutasított kárigények értéke évente mintegy 800 millió forint a Generalinál.

(A sorozat befejező részében arról lesz szó, hogyan és miért védekeznek a biztosítók a csalók ellen. A harmadik rész vasárnap délelőtt jelenik meg)