Biztonságosak, de nem tökéletesek a pénzszállító autók – RTL Klub

Ebben a hónapban már másodszor támadtak pénzszállító autóra. Szakemberek szerint a mozgó pénzszállítót gyakorlatilag lehetetlen kirabolni, baj csak akkor lehet, ha a kocsinak meg kell állni – adta hírül az RTL Klub Híradója.

Egy Kalasnyikovval sem lehet kirabolni egy pénzszállítót, ha az előírások szerint van felszerelve. A kocsik ablakaiba több centi vastag golyóálló átlátszó műanyagot, az oldalaira pedig kerámia- és kevlárbetéteket erősítenek. Az üzemanyagtartályba alumíniumforgácsot raknak, hogy ne robbanjon fel az autó, ha belelőnek. Ha rálőnek, a golyó nem jut be a kocsiba, mert megvédi a kerámiabetét. A védelem viszont csak akkor ilyen erős, ha a kocsi mozog.

Ha egy jármű mozgásban van, azt eltalálni és valamilyen formában kinyitni jóval nehezebb, mint amikor megáll. Ha ugyanis megáll, akkor be lehet lőni – mondta Frank György docens, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Budapesti Szervezete Tudományos és Szakértői szakcsoportjának elnöke.

Vagyis egy nagyon erős fegyverrel, közelről elképzelhető, hogy át tudnak lőni egy autót, de Frank György szerint egy ilyen támadás is általában csak akkor lehet sikeres, ha a támadók ismerik a kocsi és a vagyonőrök pontos mozgását, vagyis belső információt kapnak.