Biztonságosabb utak a budapesti iskolák környékén

zebra
zebra
Az tanévkezésre 18 budapesti kerületben újították fel az iskolák környékén az útburkolati jeleket.

A tanévkezdés első napjaira 18 budapesti kerületben újítják fel a zebrákat és az egyéb útburkolati jeleket, hogy a gyerekek balesetmentesen közelíthessék meg az iskolákat. Az új tanévre a főváros 26 oktatási intézményének rekonstrukciója is befejeződik.

A hétfőn kezdődő új tanév előtt külön ellenőrizte az iskolák környékén található útburkolati jelek állapotát a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Várhatóan jövő szerdára a kritikus helyeken mindenhol kijavítják a nehezen látható jelzéseket, újrafestik a gyalogos-átkelőhelyeket, a piktogrammokat és helyenként teljes csomópontokat is rendbetesznek. A munka csaknem 60 iskola környékét érinti Budapest 18 kerületében, és 5 millió forintba kerül.

A cég azután mérte fel az utak állapotát az iskolák környékén, hogy a gyerekek biztonsága érdekében John Emese, a Fővárosi Önkormányzat oktatási és ifjúsági bizottságának alelnöke erre levélben kérte az FKF vezérigazgatóját. A SZDSZ fővárosi frakcióvezetője egyúttal a BKV munkatársaitól azt kérte, hogy a szeptember 4-re tervezett sztrájkjuk idején is biztosítsák, hogy a gyerekek biztonságban és zökkenőmentesen eljuthassanak az iskoláikba.

A pénteki sajtótájékoztatón Germánné Vastag Györgyi, a Fővárosi Önkormányzat oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke a budapesti iskolafelújítások kapcsán elmondta: az idei évben 78 intézményt újítanak fel egymilliárd forintból. Ezek közül 26 iskolában már befejeződtek a munkálatok az első tanítási napra.

A fővárosi önkormányzat tavasszal 19 szakképző intézmény átszervezéséről döntött, és a folyamat zökkenőmentes volt – közölte Germánné Vastag Györgyi. Az érintett intézmények közül öt már az új helyen működik idén szeptembertől, a több pedig 2008-tól költözik. Az elbocsátások során nagyjából 600 álláshely szűnt meg, és ezeknek a fele volt pedagógusi állás. Az aktív korú pedagógusok közül végül mindössze 59-nek kellett új munkahelyet keresnie a következő tanév előtt. A fővárosi önkormányzattól 14-en kértek segítséget, és 11 embernek sikerült is állást találnia. A másik három érintettnek még keresik a megfelelő munkahelyet – tette hozzá.