Biztonságosabb érettségik

Az eddigieknél szigorúbb biztonsági intézkedések mellett zajlik már a pénteken kezdődő őszi érettségi is. Most több, mint 36 ezer diák tesz előrehozott, javító, pótló és ismétlő vizsgát.

A szakminiszter szerint a tavaszi érettségik tapasztalatai szerint a kétszintű érettségi jól vizsgázott a diákok tudásának és tehetségének mérésében, logisztikailag azonban javításokra szorult.

A mostani vizsgákon ezért a tételek kiosztásához beiktatták a körzetközponti jegyzőket, ezentúl ők őrzik a tételeket az iskolák helyett. A gimnáziumok igazgatói egy előzetes ellenőrzés után a vizsganapok reggelén veszik át a jegyzőktől a bontatlan tételeket. Emellett a tételek csomagolásakor a bankszektorban ismert trezoros biztonságtechnikát használják, így a tételeket nem lehet anélkül kibontani, hogy annak ne legyen látható nyoma.

Az oktatási miniszter elmondta, hogy a tételeket hétfőn kiszállították, az érintett 267 iskolaigazgató csütörtökig ellenőrzi azok sértetlenségét. Az írásbeli vizsgák pénteken kezdődnek a 36 685 diák számára, akik összesen 40 662 vizsgát tesznek le.

Ebből 19 tanuló ír a hagyományos érettségit és 26 078 diák váltja ki a nyelvi vizsgáját nyelvvizsga bizonyítvánnyal.
A 11. 325 középszintű szóbeli vizsgát november 23 és 30, míg a 29 279 emelt szintűt november 16 és 18 között tartják.