Biztonságiak őrzik a szökőkutat Győrben

Szerdától biztonsági őrök teljesítenek szolgálatot a felújított, győri Széchenyi téren. Arra ügyelnek, hogy a téren felállított szökőkutakat senki se használja fürdőzésre. A kánikulában ugyanis naponta több tucat kisgyereket hoznak a szökőkutakhoz fürdőruhában, vagy meztelenül, hogy megmártózzanak a hűs vízben. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint, mivel ezeket a vizeket nem vizsgálják be, olyan vegyi anyagokat és szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek ártalmasak az egészségre.

A biztonsági őrök a nyár végéig biztosan a téren maradnak. Naponta reggel tíz és este tíz óra között vigyázzák a rendet. Németh Zoltán alpolgármester a Független Hírügynökségnek elmondta, nem azzal van a baj, hogy átsétálnak a gyerekek a vízsugarak alatt, hanem, ha fürdőruhában, vagy anélkül strand jelleggel használják a szökőkutakat.

Szele Eszter az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének kistérségi tisztiorvosa elmondta, bár az ilyen vizek bevizsgálása nem a feladatuk, de azt érezni lehet, hogy magas a klórtartalma a győri szökőkútnak. Ez pedig bőr-, szem- és nyálkahártya irritációt okozhat. A vízbe lévő mikorbiológiai szennyező anyagok pedig hányást és hasmenést idézhetnek elő.