Biztonsági szigorítások a moszkvai metrón

A moszkvai terrortámadások hatására 2011 elejétől megkezdődik egy modern biztonsági rendszer kiépítése a moszkvai metróban – írta szombaton a Kitekintő.

A szigorításokat egy tavalyi terrormerénylet hatására vezetik be. A moszkvai metróban 2010 márciusában történt robbantásokban negyven ember halt meg, és több mint 160-an megsebesültek. Ezt követően Dmitrij Medvegyev, orosz államfő egy rendeletben a moszkvai tömegközlekedési eszközök biztonságának javítását tűzte ki célul.

A moszkvai metró hálózat új vezetője, Ivan Beszegyin a RIA Novosztyi hírügyökségnek nyilatkozva elmondta: az új biztonsági zónákat a moszkvai metró állomásain kívánják elhelyezni, a közeljövőben. Az első szakaszban 46 megállóban állítanak fel biztonsági pontokat, ahol fémdetektor lesz, és egy a csomagok átvizsgálására alkalmas műszer.

Arról hogy pontosan mely állomásokon fog ez lezajlani, egyelőre még nincsen hír. Beszegyin hozzátette, hogy a fémdetektorok nem alkalmasak arra, hogy minden utast leellenőrizzenek vele, ezért csak a “gyanús elemeket” fogják átvizsgálni.

Az “Ohotnij Rjad” megállóhelynél már december óta felállították a biztonsági berendezéseket, de január vége felé olyan hírek terjedtek el, hogy az államfő látogatását követően a szerkezetek nem működtek tovább. Mindenesetre a cél mindenképpen az Moszkva számára, hogy modern felszerelések használatával megelőzhessenek bármilyen terrorista merényletet a tömegközlekedési eszközökön.

– Független Hírügynökség –