Biztonsági őrként dolgozik egy háborús bűnökkel vádolt férfi az amerikai Dulles nemzetközi repülőtéren

Biztonsági őrként dolgozik egy háborús bűnökkel vádolt férfi az amerikai Dulles nemzetközi repülőtéren
Biztonsági őrként dolgozik egy háborús bűnökkel vádolt férfi az amerikai Dulles nemzetközi repülőtéren - © Fotó: cnn.com
Washington – Biztonsági őrként dolgozik egy háborús bűnökkel vádolt férfi az amerikai főváros közelében fekvő Dulles nemzetközi repülőtéren – jelentette csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió.

A CNN nyomozása szerint az amerikai fővárosban nagyjából 20 éve csendes, polgári életet élő Yusuf Abdi Ali azonos azzal a férfival, akit azzal vádolnak, hogy a szomáliai polgárháború alatt katonai parancsnokként atrocitásokat követett el.

Jogvédők szerint ő csupán egyike annak a több mint 1000 állítólagos háborús bűnösnek, aki az Egyesült Államokban él és dolgozik.

Ali ellen egy jogvédő csoport indított pert még 2006-ban. A vád szerint a férfi a Szomáliát 1969 és 1991 között vaskézzel irányító Mohamed Sziad Barre rezsimjének egyik katonai parancsnokaként személyesen is hajtott végre gyilkosságot és kínzást és az emberei háborús bűntetteiért is felelős.

Ali és ügyvédje, Joseph Peter Drennan tagadta a jogvédők által megfogalmazott összes vádat. A CNN riporterének Ali a vádakkal összefüggésben mindössze annyit mondott: “igazság szerint mind koholmány. Alaptalan.”

Drennan hozzáfűzte: “Ezek csak vádaskodások. Ha valóban háborús bűnös, vigyék a hágai törvényszék … , vagy a bevándorlási hatóságok elé.” A CNN megjegyezte: nincs a világon olyan nemzetközi törvényszék, amelynek lenne joghatósága eljárni Ali ellen. Az egyik kerületi bíróság februárban úgy határozott, hogy a háborús bűnök vádja miatti eljárás nem folytatódhat, mert nem az Egyesült Államokban történtek, és abban neki sincs joghatósága, csak gyilkossági kísérlet és kínzás miatt lehet a férfit perbe fogni. Az ügy a legfelső bíróság elé fog kerülni.

A CNN vizsgálata miatt Alit munkáltatója, a Dulles repülőtér biztonságát felügyelő cég kényszerszabadságra küldte.

– MTI –