Bizonyítottság hiányában felmentették a Pécsett lezuhant mentőhelikopter pilótáját

Első fokon felmentette a Pécsi Városi Bíróság azt a pilótát, aki 2005. márciusában zuhant a le mentőhelikopterrel Pécsett. A gépen utazó mentőtiszt többszörös nyílt törést és súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett, a mentőorvosnak a csuklója törött el, a mentőápoló könnyebben sérült a fején, amikor a helikopter röviddel a felszállás után nekiütközött az orvosi egyetem falának, majd a házak közé csapódott.

Az ügyészség szerint a pilóta megsértette a klinika udvarán lévő felszállópályán érvényes szabályokat. Az ügyész a vádirat ismertetésekor azt mondta: a pilóta nem megfelelő magasságban és olyan szélviszonyok között szállt fel, ami a szabályok szerint tilos, ráadásul megijedt az előző nap felépített konténertől, a gazdasági épülettől és a kéménytől, ezért felrántotta a vezérlőkart, amitől a gép orra balra fordult, ezt a mozgást a pedálokkal nem tudta korrigálni, ezért az orvosi egyetem terméskő falának csapódott, majd az úttestre zuhant és kigyulladt.

A pilóta a bíróságon elmondta: a felszállásnál gyenge szembe szél fújt, ennek ellenére ki tudta kerülni az előző nap a négyszáz ágyas klinika udvarára felépített négyméteres konténert. Műszaki hibára hivatkozott, szerinte egy üzemanyagtúlfolyást szabályozó szelep hibásodhatott meg, amivel korábban is volt már probléma.

A nyomozók azonban két éve nem vizsgáltatták meg a motort, a szakértők pedig a rozsdásodás miatt később már nem tudták megállapítani, mi okozta a balesetet, ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette az 57 éves férfit a légi közlekedés súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége vádja alól. Az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.Sporthírek