Friss hírek

2010.03.16. 16:59

Visszafizetendõ uniós agrártámogatások

<p>Összesen 346,5 millió euró (átszámolva több mint 91 milliárd forint) szabálytalanul felhasznált agrártámogatást kell a tagállamoknak visszafizetniük az Európai Uniónak. Magyarországnak 6 ezer eurót (csaknem 1,6 millió forintot) kell visszajuttatnia. A legnagyobb, százmillió euró körüli összegeket Görögországnak és Lengyelországnak kell visszatérítenie az uniós pénztárba.</p>

Az Európai Bizottság határozata értelmében Belgium, Bulgária, Ciprus, Dánia, Észtország, Németország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és Svédország köteles visszatéríteni támogatási összegeket.

A pénzt azért kell visszajuttatni a közösségi költségvetésbe, mert felhasználása során nem tartották be az uniós elõírásokat, vagy nem voltak megfelelõek a mezõgazdasági kiadások ellenõrzésére szolgáló eljárások. Magyarországnak a nem támogatható kiadások miatt 6 ezer eurót, átszámítva 1,6 millió forintot kell visszafizetnie. Azonban a vidékfejlesztés terén a kétszeres korrekció miatt nagyobb összeget kap vissza az ország támogatásokra.

A legnagyobb összeget, több mint 105 millió eurót Görögországnak kell visszafizetnie a gyapottámogatással kapcsolatos hiányos ellenõrzések miatt. Ezen kívül további 18,5 millió eurót az integrált igazgatási és ellenõrzési rendszer súlyos és tartósan fennálló hiányosságai miatt kell visszatéríteniük a görögöknek. Rajtuk kívül nagy összeget, 92 millió eurót kell visszafizetnie Lengyelországnak, a terület-alapú támogatások kapcsán 2006-ban és 2007-ben elkövetett különbözõ szabálytalanságok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!