Bizalomindex: vezetnek az orvosok és a tanárok

Magyarországon a harmadik helyet a rendőrök kapták meg 56%-kal, utána jönnek a fegyveres erők 48 %-kal, akikben 3 %-kal jobban bízunk mint a papokban. A listát nálunk is az orvosok és a tanárok vezetik.

Bizalomindex felmérést készített a Gfk Közvéleménykutató Intézet Európa 17 országában és az USA-ban. Több mint 16 ezer embert kérdeztek meg, mennyire bíznak meg az orvosokban, újságírókban, ügyvédekben, felsővezetőkben, papságban, hadseregben, rendőrségben és a tanárokban. A tanárok és az orvosok kapták meg a legnagyobb bizalmat, a felsővezetők és a politikusok pedig a legalacsonyabbat – áll a Gfk közleményében.

Az orvosok és a tanárok az 1-től 4-ig terjedő osztályzatok közül 3,2-es átlagot értek el, utána jönnek a fegyveres erők és a rendőrök 3 és 2,9-el. A papság csak az ötödik helyen áll 2,8-as átlaggal, őket az ügyvédek és az újságírók követik 2,4 illetve 2,2-vel. A bizalom tekintetében a felsővezetők és a politikusok állnak a legrosszabbul, míg az előbbiek 2,1-el, addig az utóbbiak csak 1,6-tal állnak a lista végén.

A politikusok népszerűtlenségét az is mutatja, hogy a megkérdezett nyugat európaiak átlagosan mindösszesen 15 %-a, a kelet európaiak pedig csak a 10 %-a tartja megbízhatónak őket. A felsővezetők megítélése jobb a politikusoknál, de csak a lakosság 25-45 %-a bízik bennük. A papság iránti bizalom közepesnek ítélhető 45-75 %-kal, kivétel Görögország, ahol a papok csak 26 %-ot értek el.

Magyarországon a harmadik helyet a rendőrök kapták meg 56%-kal, utána jönnek a fegyveres erők 48 %-kal, akikben 3 %-kal jobban bízunk mint a papokban. A listát nálunk is az orvosok és a tanárok vezetik, 79 illetve 76 %-kal, és a magyaroknak csak 14 %-a hisz a politikusoknak.Sporthírek