Bizalmat kapott a Fico-kormány

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. május 15., kedd (MTI) – Bizalmat szavazott kedden a szlovák parlament Robert Fico kabinetjének.

 

Az egy hétig tartó vita után a 150 fős szlovák parlamentben, a jelenlévő 142 képviselő közül 82-en hagyták jóvá az új kabinet kormányprogramját és ezzel egyidejűleg Robert Fico kormányának is bizalmat szavaztak. A szavazás gyakorlatilag formalitásnak számított, Ficóék “egyszínű” kormánya ugyanis 83 képviselővel rendelkezik a szlovák törvényhozásban, a kormányprogram jóváhagyásához pedig egyszerű többségre, vagyis 76 szavazatra volt szükség.

A kormányprogramot két kormánypárti képviselő nem szavazta meg. Egyikük a szavazógép hibájára hivatkozott, a másik pedig nem tartózkodott az ülésteremben. Az ellenzéki pártok közül csak egy képviselőnő – az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) parlamenti klubjába tartozó – Maria Ritomská szavazott a kormányprogram mellett. Az összes többi – jelen lévő – ellenzéki képviselő vagy nemmel szavazott vagy tartózkodott a voksolástól.

Robert Fico kabinetje április 27-én fogadta el kormányprogramját, amelyet azóta az ellenzéki pártok egy egész sor képviselője “homályosnak” és konkrétumokat nélkülözőnek nevezett.

A szlovák kormányprogram kisebbségpolitikai célkitűzéseit több szlovákiai magyar szervezet is általánosnak és ellenőrizhetetlennek nevezte. A Magyar Koalíció Pártja úgy véleményezte a kormányprogramot, hogy az nem veszi figyelembe a kisebbségek valós helyzetét ami arra utal, hogy Ficóék a kisebbségek beolvasztásának politikáját választották. Az MKP a kormányprogram kisebbségekre vonatkozó része kapcsán arra is rámutatott, hogy az nem veszi figyelembe az EBESZ és az Európa Tanács – az átfogó kisebbségi törvény elfogadására, és a kisebbségek nyelvhasználati jogának bővítésére – vonatkozó ajánlásait. A Most-Híd párt a kormányprogram vitája során cinikusnak nevezte a kisebbségi status quo – a kormányprogram kisebbségekkel foglalkozó részében lefektetett – megőrzésének célkitűzését.