Bizakodó a Felvételi Központ: jövőre több jelentkező lesz

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) egyik vezető elemzője átmeneti jelenségnek tartja felsőoktatásba jelentkezők létszámának utóbbi években tapasztalható csökkenését.

Az Educatio Kht. keddi sajtóbeszélgetésén elhangzott: a szakemberek arra számítanak, hogy az elkövetkező években “nagyságrendekkel” nő majd a továbbtanulási arány az idősebb korosztály körében.

A felmérések alapján négy éve folyamatosan csökken az egyetemre, főiskolára jelentkezők száma. 2004-ben még 166 ezren, 2005-ben 148 ezren, 2006-ban 132 ezren, 2007-ban 108 ezren, idén pedig már csak 96 ezren adták be a jelentkezésüket. A demográfiai okok mellett a szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a korábban érettségizetteket idővel “felszívták” az iskolák. Ezt a felvételi évében érettségizők aránya is mutatja: míg 2004-ben 34 százalék, később 37, 40, 47, majd 44 volt az arány. Szakértők szerint az idősebb generáció közül továbbra is sokan vannak, akik a felsőoktatásba pályáznak, de a felvételi rendszer átalakítása miatt egész egyszerűen “nem volt hová jelentkezniük” – mondta Fábri István. A régi típusú másoddiplomás képzés ugyanis megszűnt, a felsőfokú végzettségűek számára indított mesterképzések közül azonban idén még csak kevés volt elérhető. Ez az akkreditációs procedúrának tudható be, de jövőre már a jelenlegi kínálat többszöröséből válogathat! nak a jelentkezők – tette hozzá az elemző.

Az Educatio Kht. munkatársa az idei év pótfelvételi számairól is részletesen beszámolt. A 16 ezer 141 jelentkezőből összesen 13 ezer 886-an nyertek felvételt valamely felsőoktatási intézménybe, a több mint 2200 pótlólag meghirdetett képzés valamelyikére. Az alapképzésben 8099 diákot vettek fel költségtérítéses képzésre, és 225-en kerültek be államilag finanszírozott helyre. A pótfelvételi keretében meghirdetett mesterképzésben 1220 támogatott és 964 “fizetős” helyet töltöttek be.

A 2009-es eljáráshoz szükséges tudnivalókat tartalmazó Felvi-kiadvány, a “Felvételi tájoló” október végén, vagyis körülbelül egy hónap múlva jelenik meg, a HVG Diploma 2009 című kiadványa november közepétől elérhető. Aki a 2009. februárjában induló, korábban keresztféléves képzésre szeretne bekerülni, 2008. november 15-ig, a 2009. szeptemberében induló képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni. A hivatalos felvételi tájékoztató december 15-én jelenik meg, a korábban keresztfélévesnek nevezett képzések listáját már október közepén tudni lehet majd.