Bíróságon a hejőcsabai cementgyár környezeti engedélye

Akt.:
A cementgyár területén tavasz óta mészhidrátüzem működik
A cementgyár területén tavasz óta mészhidrátüzem működik - © Fotó: Vajda János
Miskolc – A környezetvédők károsnak tartják a gyár egyes tevékenységeit. Ezért pereskednek.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa előtt csütörtökön folytatódik a hejőcsabai cementgyárat működtetni kívánó HCM 1890 Kft. egységes környezethasználati engedélyezése ügyében született közigazgatási határozat felülvizsgálata.

Hatályon kívül helyezést!

A perben megtámadott határozatban a hejőcsabai telephelyen egységes környezethasználati engedélyt adtak ki a hatóságok cementipari tevékenység végzésére 2020. november 30-ig.

A felperesek szerint a határozat súlyosan jogszabálysértő, ezért kérik annak hatályon kívül helyezését. A határozatot támadja a bíróság előtt egy környezetvédelmi egyesület is, amely egyrészről sérelmezi azt, hogy az engedély – amely alapján gáztüzeléssel cementet kívánnak gyártani – nem foglalkozik a környező utcákra gyakorolt hatásával, a védőtávolság kérdésével. Szerintük sem belföldön, sem külföldön nincs arra példa, hogy lakott területen belül hulladék-együttégető működhessen, így nélkülözhetetlen a védőterület megléte. Ennek hiányában ugyanis álláspontjuk szerint 35 ezer ott lakó ember levegőjét teszik tönkre tudatosan.

Az egyesület a levegőterheltségi adatok miatt is jogsértőnek tartja a határozatot. Statisztikai adatokkal kívánják alátámasztani, hogy a gyár bezárását követően mennyiben javult a város levegőjének állapota, mely azonban még a gyár működése nélkül sem megfelelő, így a továbbszennyezés nem megengedhető.

A kereset elutasítását!

A társaság szerint a határozat nem jogsértő, valamennyi jogszabályi előírást betartottak, a különböző szakhatóságokat bevonták az eljárásba. A jogszabályi határérték túllépése nem állapítható meg, amennyiben pedig túllépés volt is a vizsgálat során, az nem áll összefüggésben a tevékenységgel, ezért a kereset elutasítását kérik.

ÉM-SZB


A HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású új mészhidrát üzeme Miskolcon az átadás napján, 2017. május 26-án. MTI
Miskolc - Átadták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár, mostani nevén HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású mészhidrát üzemét pénteken, a beruházás magántőkéből valósult meg, ennek értékről nem adott tájékoztatást Kálmán János cégtulajdonos. Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cem...

cementgyar-16-aj-650x435
Miskolc - Jogerős felmentés született a cementgyár újra nyitása ellen tiltakozó civilek ügyében. Helybenhagyta a Miskolci Törvényszék dr. Ficsór József vezette büntető tanácsa a rágalmazás vétsége miatt F. N. Zs. és társai ellen indított büntetőügyben a Miskolci Járásbíróság ítéletét. Ismerete...

Még az engedélyre vár a hejőcsabai cementgyár...
Miskolc - Per a hejőcsabai cementgyár környezethasználati engedélyezésének ügyében. A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa előtt van folyamatban a hejőcsabai cementgyár egységes környezethasználati engedélyezése ügyében született közigazgatási határozat felülvizsgálata. Hatályon k...