Bíróság elõtt Obama nagynénje

Csütörtökön bíróság elé áll az amerikai elnök nagynénje azért, mert nem tett eleget egy kitelepítési határozatnak, amely alapján 2004-ben vissza kellett volna térnie hazájába, Kenyába.

Az, hogy az 57 éves Zeituni Onyango illegális bevándorló, néhány nappal a 2008-as elnökválasztás elõtt derült ki. Az akkor megválasztott Barack Obama – a Fehér ház közleménye szerint – nem tudta, hogy nagynénje törvénytelenül tartózkodik az Egyesült Államokban, és ragaszkodott hozzá, hogy rokona felett ugyanúgy ítélkezzen a bíróság, mint ahogy más esetben tenné.

A Bostonban élõ Zeituni OnyangoObama apjának féltestvére – elõször 2002-ben kért politikai menedékjogot, a hazájában tapasztalható erõszakra hivatkozva. Kérését két évvel késõbb elutasították és felszólították, hogy hagyja el az Egyesült Államokat. A kenyai asszony ezt nem vette figyelembe.

Most újra megpróbálja elérni, hogy abban az országban élhessen, amelynek vezetõje az unokaöccse. Az Onyango ügyvédje azt mondja: nem próbálnak hasznot húzni a rokonságból.

“Mindenki tudja, hogy rokonok.” – mondta Mike Rogers, aki szerint az elnöknek mindenképpen kellemetlen ez az ügy. “Nem avatkozhat bele. Törvényesen kell eljárni” – tette hozzá.

A pert Onyango kérésére zárt ajtók mögött tartják.