Friss hírek

2007.11.29. 14:13

Hat év börtön Berezovszkijnak

<p>Sikkasztás miatt hat év börtönre ítélte egy moszkvai bíróság Borisz Berezovszkijt, a Londonban élő orosz milliárdost csütörtökön. A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembenálló vállalkozó nem volt jelen a tárgyaláson, az AFP francia hírügynökségnek telefonon adott nyilatkozatában komédiának nevezte az ellene indított eljárást.</p>

A bírósági ítélet szerint Berezovszkij 8.8 millió dollárt, több mint másfél milliárd forintot sikkasztott az orosz Aeroflot légitársaságnál, amelynek ő volt az egyik legnagyobb részvényese a 90-es években.

A moszkvai bíróság szóvivője az ítélethirdetés után bejelentette, hogy Berezovszkij kiadatását kérik majd Londontól. A milliárdos azt mondta az AFP-nek, hogy nem aggódik emiatt, mert a brit kormánytól politikai menedékjogot kapott.

Borisz Berezovszkij az egyik legbefolyásosabb gazdasági vezető volt Borisz Jelcin elnöksége alatt. Miután Putyin hatalomra jutott, több eljárás indult ellene és vállalkozásai ellen, többnyire poltikai megfontolásokból.

Berezovszkij elhagyta Oroszországot és Londonban telepedetett le, ahol Putyin elnök egyik legelszántabb kritikusa lett. A vasárnapi orosz parlamenti választás kapcsán az üzletember bejelentette, anyagilag támogatja Putyin ellenzékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!