Birkózó olimpiai selejtező – Sastin Marianna és Németh Zsanett riói kvótát szerzett

Budapest – Sastin Marianna és Németh Zsanett olimpiai kvótát szerzett a birkózók Ulánbátorban zajló kvalifikációs versenyének szombati versenynapján.

A mongol fővárosban szombaton a nők szerepelnek, s az már a pénteki sorsolásnál kiderült, hogy a világbajnok Sastinnak, illetve az idei U23-as Európa-bajnok Németh-nek is jó esélye lehet bejutni a fináléba, s megszerezni a kvótát.

A magyar női birkózás legeredményesebb alakja, a 63 kilogrammban érdekelt Sastin a nyolcaddöntőben az ausztrál Stevie Grace Kelly ellen lépett szőnyegre, s ahogy várható volt, nagyon könnyedén, 10-0-ás technikai tussal lépett túl rajta. A nyolc között hasonló meccsre lehetett számítani, az új-zélandi Tayla Tuahine Ford ugyanis nem képvisel komolyabb szintet, s a Vasas kiválóságának nem is jelentett gondot, újabb 10-0-ás győzelme pedig már az elődöntőbe jutást jelentette a számára.

A férfiakkal ellentétben a nőknél kategóriánként nem három, hanem csak két-két riói helyet osztanak Ulánbátorban, így Sastinnak mindenképpen nyernie kellett a francia Koumba Selena Larroque ellen a kvalifikációhoz. Ezen a mérkőzésen nem lehetett könnyed sikerben bízni, s a francia birkózó nem is adta olcsón magát. A magyar klasszis azonban végig kézben tartotta a találkozót, az első menetben a francia intése után 1-0-ás előnyhöz jutott, majd a második elején Larroque-ot ismét figyelmeztették, ő pedig megint nem tudott 30 másodperc alatt akciót csinálni, így két pontra nőtt az előny.

Sőt, az ötödik perc elején Sastin egy szép kitolás után már 3-0-ra vezetett. A meccs képe alapján ez a különbség behozhatatlannak látszott, s Larroque az utolsó másfél percben hiába próbált meg mindent, képtelen volt eredményes támadást bemutatni, Sastinnak pedig az is belefért, hogy egyszer intsék.

Sastin Marianna így 3-1-es győzelemmel került döntőbe, s szerzett ezzel kvótát, ami azt is jelenti, hogy pályafutása harmadik olimpiájára készülhet.

Németh Zsanett sorsolása, ha lehet, még Sastinénál is jobb volt, az UTE 75 kilogrammban érdekelt sportolója ugyanis rögtön a nyolc között kezdett, méghozzá a komoly eredménnyel nem rendelkező tajvani Huj Ce Csang ellen. A mérkőzés a várt forgatókönyv szerint zajlott, s a magyar kevesebb mint három perc alatt technikai tus győzelmet aratott.

Az elődöntőben aztán az a német Anna Schell következett Németh számára, akit márciusban 8-3-ra győzött le az U23-as Eb fináléjában. Az összecsapást ezúttal is a magyar uralta, igaz, most nem tudott annyi akciót csinálni. Az első három percben egy szép gáncs után lecsavarta riválisát és mögé ment, így a szünetben 2-0-ás előnyben volt, a másodikban pedig, miután Schell egy kiléptetéssel 2-1-re feljött, egy határozott akcióval két pontért megdobta ellenfelét. A hajrában Németh már csak előnye tartására törekedett, Schell pedig csak az utolsó másodpercben tudta egyszer szőnyegen kívülre vinni, így a 22 éves újpesti birkózó 4-2-es győzelemmel szerezte meg a kvótát, s jutott döntőbe.

Németh Zsanett a második magyar női birkózó, aki olimpián szerepelhet, ugyanis korábban csak Sastin Marianna képviselte a magyar színeket a nyári játékokon.

A nap másik két magyarja közül az 53 kilogrammban szereplő Galambos Ramóna két győzelem után a negyeddöntőben óriási csatában veszített a görög Marija Prevolaraki ellen, míg a vb- és Eb-bronzérmes Barka Emese a selejtezőben aratott sikerét követően a nyolcaddöntőben a norvég Grace Jacob Bullentől kapott ki tussal, úgy, hogy fél perccel a vége előtt még vezetett.

A két női kvótával hétre nőtt a Rióban indítható magyar birkózók száma: a tavalyi vb-n Lőrincz Viktor (kötöttfogás 85 kg), a szerbiai Nagybecskereken rendezett európai kvalifikációs versenyen Lőrincz Tamás (kötöttfogás 66 kg), Varga Ádám (kötöttfogás 98 kg) és Veréb István (szabadfogás 86 kg), pénteken Ulánbátorban pedig Bácsi Péter (kötöttfogás 75 kg) harcolta ki az olimpiai részvétel jogát.

Birkózásban a versenyzők az országnak szerzik a kvótát.

– MTI –Sporthírek