Birkózó olimpiai selejtező – Mindhárom magyar győzelemmel kezdett

  Helsinki, 2012. május 4., péntek (MTI) – A pénteken érdekelt mindhárom magyar, a 66 kilós Wöller Gergő, a 84 kg-os Veréb István és a 96 kilós Kiss Gergely győzelemmel kezdett a birkózók Helsinkiben zajló utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, melynek nyitónapján hat szabadfogású súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint sikerével mindhárom magyar induló a nyolcaddöntőbe jutott, azaz még három meccset kell nyerniük az ötkarikás kvótához, ugyanis a finnországi eseményen csak a döntőbe jutással váltható meg a londoni repülőjegy.
Wöller az olasz Raimondo Campagna ellen tusgyőzelemmel rajtolt, ő a román George Bucur ellen folytatja. Veréb két menetben győzte le a grúz származású, de német színekben versenyző Davyd Bichinashvilit, aki Pekingben ötödik lett. Neki az albán Egzon Sala lesz a következő riválisa.
Az első körben Kiss kapta a legnehezebb feladatot, de sikeresen megoldotta, miután két menetben legyőzte a 2009-es Eb bronzérmesét, az örmény Edgar Janokjant. A nyolcaddöntőben a német William Harth vár rá.
A magyar birkózósportnak eddig hét kvótája van: a kötöttfogásúaknál Módos Péter (55), Lőrincz Tamás (66), Bácsi Péter (74) és Deák Bárdos Mihály (120), a szabadfogásúaknál Hatos Gábor (74) és Ligeti Dániel (120), míg a nőknél Sastin Marianna (63) biztosította részvételét az olimpiára.
A birkózóknak a helsinki verseny az utolsó lehetőség a kvóta megszerzésére, szombaton a magyarok közül két kötöttfogású, Kozák István (60) és Lőrincz Viktor (84), vasárnap pedig a szintén kötöttfogású Kiss Balázs (96), valamint három női versenyző, Dénes Mercédesz (48), Barka Emese (55) és Godó Kitti próbálja meg kivívni az indulási jogot.