Birkózó olimpiai selejtező – Godó negyeddöntős, Barka és Dénes kikapott

Helsinki, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – A 72 kilós Godó Kitti nyert, míg a 48 kilós Dénes Mercédesz és az 55 kg-os Barka Emese kikapott a nyolcaddöntőben vasárnap a birkózók Helsinkiben zajló utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, melynek zárónapján egy kötöttfogású és három női súlycsoportban van magyar induló.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint Godó Kitti kiválóan mutatkozott be, ugyanis a második menetben tusgyőzelmet ért el az olasz Dalma Caneva, a tavalyi kadett Eb aranyérmese ellen. Neki még két meccset kell nyernie a kvótához, ugyanis a finnországi eseményen csak a döntőbe jutással váltható meg a londoni repülőjegy. A negyeddöntőben az indiai Prit Gursaran vár rá.

A mindössze 18 éves Dénes, ahogy két hete a szófiai kvalifikációs versenyen, úgy most a nyolcaddöntőben sem bírt az ötszörös Eb-ezüstérmes román Estera Dobréval, aki a második menetben tusgyőzelmet aratott. Barka két menetben maradt alul az üzbég Lilija Sakirovával szemben.

A kötöttfogásúak 96 kilós súlycsoportjában versenyző, 2009-ben világbajnok Kiss Balázs már korábban bejutott a legjobb nyolc közé az amerikai Justin Ruiz legyőzésével. A negyeddöntőben a két éve junior vb-n ezüstérmes román Alin Alexuc-Ciurariu lesz az ellenfele.

A magyar birkózósportnak eddig hét kvótája van: a kötöttfogásúaknál Módos Péter (55), Lőrincz Tamás (66), Bácsi Péter (74) és Deák Bárdos Mihály (120), a szabadfogásúaknál Hatos Gábor (74) és Ligeti Dániel (120), míg a nőknél Sastin Marianna (63) biztosította részvételét az olimpián.

A birkózóknak a helsinki verseny az utolsó lehetőség a kvóta megszerzésére.

– MTI –