Birkaiszonyos juhászkutya: a nyáj tereli

Birkaiszonyos juhászkutya: a nyáj tereli
London  (MTI) – Juhiszonya van egy brit juhászkutyának, amiből következőn nem ő tereli a nyájat, hanem a nyáj őt – meg-megkergetve.

A négyéves Ci – ez a neve a fajtáját tekintve border collie-nak – kölyökkora óta képtelen ellátni eredeti munkakörét. Gazdasszonya, Jane Lippington szerint a kutya furcsa személyiségzavarral küszködik. Ösztöne szerint terelnie és ráncba szednie kellene a birkákat, ezért rendre a nyáj után ered, ám amikor a közelébe kerül – vagy ami az ebnek még rosszabb: a nyáj kerül az ő közelébe -, Cin úrrá lesz a félsz, és meghátrál. A juhok megérzik, hogy ők az urak, és gyakran megugrasztják őrzőjüket.

    “A birkák nagyon erőszakosak tudnak lenni, ha azt hiszik, hogy ők vannak felül. Sereggé tömörülnek, és úgy támadnak” – idézte a gazdasszonyt a brit Metro újság, amelynek honlapján (www.metro.co.uk) videón is látható, ahogy Ci – amúgy nem létező tekintélyére fittyet hányva – elfut a birkák elől.
    Használhatatlansága ellenére a kutyától nem válna meg gazdasszonya, jóllehet ő sokkal többet terelhet nyájat juhászkutyája juhfóbiája miatt.    Élőben Bath-hoz közel, Langridge-ben lehet megcsodálni az antihős Cit.