Bírálja az osztrák külügy a védelmi miniszter kijelentését Izraelről

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Bírálta az osztrák külügyminisztérium egy hétfőn megjelent nyilatkozatban, hogy a védelmi miniszter “elviselhetetlennek” nevezte az izraeli külügyminisztert és kritizálta a közel-keleti ország külpolitikáját.

 

Norbert Darabos védelmi miniszter kijelentései “semmilyen módon nem tükrözik az osztrák külügyminisztérium vagy a kormány álláspontját” – jelentette ki Alexander Schallenberg szóvivő a Die Presse című lapnak. Hozzátette azt is, hogy Darabos szavai nem felelnek meg a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok állásának.

Darabos előző nap ugyancsak a Die Pressének nyilatkozva bírálta az izraeli külpolitikát és Avigdor Liberman külügyminisztert, az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt vezetőjét. A szociáldemokrata osztrák politikus úgy vélekedett, hogy Izrael külső ellenségeket állít előtérbe, mint például a palesztinok és Irán, hogy elterelje a figyelmet belső szociális problémákról. Hozzátette, Liberman az izraeli kormány tagjaként “elviselhetetlen” a számára. Izraelnek “jobban ment”, amikor a kormányban egyensúlyban volt egymással a Munkapárt és a konzervatívok – mondta. Emellett kijelentette, örül annak, hogy a Kadima párt részt vesz a kormányban, mert szerinte ez “mérsékelheti a radikalizálódást”.

A miniszter a chicagói NATO-értekezlet alkalmával adott interjút a lapnak. A semleges Ausztria nem tagja a katonai szervezetnek, ellenben részt vesz a NATO a Partnerség a Békéért (PfP) partneri együttműködésében.

A védelmi miniszter az interjúban beszélt arról is: Irán nem tart ott, hogy atombombát tudjon építeni, ezért a Teheránnal szembeni izraeli fenyegetéseket feleslegesnek tartja. Úgy vélekedett, egy izraeli támadás ellenőrizhetetlen láncreakciót váltana ki a térségben. Egyúttal azt hangoztatta, hogy növelni kell a diplomáciai és gazdasági nyomást Iránra.