Bioüzemanyag evőpálcikából

Japán azt tervezi, hogy bioüzemanyagot állít elő az évente eldobott több millió evőpálcikából, jelentette be az ország mezőgazdasági minisztériuma szerdán. Japán ezzel szeretne könnyíteni az ország energiahiányán.

Japánban egy ember évente átlagban kétszáz eldobható evőpálcikát használ, ami a 127 milliós lakosságot számba véve kilencvenezer tonna anyagot jelent a kormányzat adatai szerint. A mezőgazdasági minisztérium most azt tervezi, hogy ezt az anyagot környezetkímélő üzemanyag előállítására használja fel.

A minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy dobozokat állítanának fel a használt evőpálcikák összegyűjtésére, és a terv kidolgozásában azt is figyelembe veszik, hogy mennyi gázkibocsátását jelent a kidobott pálcikák összegyűjtése, üzemekbe szállítása és átalakítása bioüzemanyaggá. A minisztérium a költségvetésből kér pénzt az ötlet tanulmányozására és kidolgozására.

A Japánban használt evőpálcikák kilencven százalékát Kínából szállítják a szigetországba, és főleg bambuszból és nyárfából készítik azokat.