Biopalántákért jöttek Hernádszentandrásra

Akt.:
A biopalánták átadásán
A biopalánták átadásán - © Fotó: Bujdos Tibor
Hernádszentandrás – Hernádszentandrási, helyesebben bioszentandrási palánták nevelkedhetnek a következő hetekben Piliscsabán, egy szeretetotthon kertéjen, ahol mozgássérült és értelmi sérült emberek termesztenek zöldségeket és gyümölcsöket.

Az Evangélikus Egyház fenntartásában lévő szeretetotthonnal a Greenpeace is együttműködésbe kezdett, és mivel a természetvédelmi és környezetvédelmi szervezet már több éve jó kapcsolatot ápol BioSzentandrással, pénteken elkísérték a szeretetotthon vezetőit a palántavásárlásra. A több mint 100 biopalánta között voltak fűszernövények, ehető virágok és konyhakerti zöldségek is.

Több mint 6 éve vagyunk elkötelezettek az ökológiai gazdálkodás mellett.” Üveges Gábor

Üveges Gábor, Hernádszent­andrás polgármestere és Bio­Szentandrás megálmodója a polgármesteri hivatalban fogadta a vendégeket, és egy kis kerekasztal-beszélgetésre invitálta őket. Elmondta: a település több mint 6 éve elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett, de minden alkalommal hangsúlyozza, hogy programjuk nem csupán az agrárium számára fontos, hanem a mindennapi emberi élet szempontjából is, hiszen komoly kitörési pont lehet a kistelepülési felzárkóztatás oldaláról. Hangsúlyozta: a település és a Greenpeace egymásra találása rendkívül hasznos, hiszen a szervezet tudásbázisa, nemzetközi rálátása, tapasztalatai felbecsülhetetlenek. Rendszeres szakmai kapcsolat van közöttük.

Fotók: Bujdos Tibor Fotók: Bujdos Tibor ©

Filmeket küldtek

Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse arról beszélt, hogy négy éve dolgoznak az ökológiai gazdálkodás elterjesztéséért. Hernádszentandráson nemrég elkészítették azt a filmet, amiben Üveges Gábor elmondja, hogy miként állhat át egy önkormányzat ökogazdálkodásra, milyen nehézségei, előnyei, útjai vannak. Ezt a filmet közel 2800 kistelepülés önkormányzati vezetőjének küldték el, felajánlva segítségüket.

ÉM-HE