Biomasszával üzemelnek a kazánok Miskolc környékén

Biomassza fűtőmű Miskolcon
Biomassza fűtőmű Miskolcon - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc, 2012. május 16., szerda (MTI) – Sikeres a kormány által meghirdetett kazánprogram, amelynek egyik célja, hogy mérséklődjék az ország energiafüggősége – mondta az MTI-nek Csöbör Katalin fideszes politikus, miután Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületének minden nagyobb településen megvalósult a Start-munka mintaprogram meghívásos kazánprojektjének első üteme.

A biomassza-felhasználást növelő kazánprogramot a kormány 2011 októberében indította. Az első ütemhez 13 megye 27 – főként hátrányos helyzetű – kistérségének 82 települése csatlakozott. Eddig 109 önkormányzati közintézményben helyeztek üzembe olyan kazánt, amelynek segítségével kevesebb földgázt fogyaszthatnak a települések intézményei.

A program részeként 82 fűtőanyag-tárolót alakítottak ki, a pályázó önkormányzatok 26 aprítógépet szereztek be, a 411 millió forintos beruházást teljes egészében támogatta a belügyi tárca, amely a 109 kazán üzemeltetéséhez, fűtőanyaggal történő ellátásához 388 közfoglalkoztatott ember munkabérét és járulékait is biztosítja.

Csöbör Katalin az MTI-nek azt mondta: választókerületének nagyobb települései közül Alsó– és Felsőzsolcán, Szirmabesenyőn, Hernádkakban, Hernádnémetiben és Arnóton is pályáztak, majd nyertek az önkormányzatok.
A települések két-két biomasszával fűthető kazánt vásároltak, az adott önkormányzati intézmények fűtése és melegvíz-ellátása várhatóan 30-40 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint korábban.

– MTI –