Bioetanol-program: lassuló tempó?

Debrecen – Szakemberek szerint a kevés és drága kukoricatermés nem csupán a takarmányozásban és a húspiacokon, hanem egyebek mellett a bioetanol-szektor fejlődésében is problémákat okozhat.

Németh Imre volt agrárminiszter, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára úgy véli, hogy lassulhat a bioetanol-program megvalósulásának az üteme, amennyiben a tervezett kukoricatermésnek csak a felét sikerül majd betakarítani.

Hol sok, hol kevés

Miközben az elmúlt években mindig az volt a gond, hogy hazánk évi több millió tonnás kukoricafelesleggel küszködött, idén jó, ha az állatoknak való mennyiség megterem. Az államtitkár elmondta, hogy hazánk célja továbbra is az, hogy évi 800 ezer tonnás bioetanol-kapacitás épüljön ki az országban, de ez a korábbi két-három helyett még legalább öt évet igényel. Amennyiben idén csak 4-5 millió tonna kukorica terem (szemben a várt 8 millió tonnával), abból 4 millió tonna kell takarmányozási célra, a többit a bioetanol-gyártók, illetve az exportőrök hassználhatnák fel. Hazánkban egyelőre két üzem gyárt bioetanolt, a harmadikat pedig a Kabai Cukorgyár helyén építik.