Bio-üzemanyagok kontra élelmiszerek – az FAO vezérigazgatójának figyelmeztetése

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) vezérigazgatója keddi sajtóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy a bio-üzemanyagok erőteljes “felfuttatása” veszélyeztetheti az élelmiszertermelés biztonságát. Jacques Diouf ((zsákk diuf)) azt is megkérdőjelezte, hogy a biobenzin használata valóban olyan mértékben segít-e csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtását, mint azt állítják.

Az FAO most elkészült tanulmánya szerint a gazdag országokban a bio-üzemanyag alapanyagainak termesztéséhez adott állami támogatások hátrányos helyzetbe hozzák a fejlődő országokat. Ráadásul a biobenzin terjedése ellenére is tovább fognak nőni az élelmiszerárak, ami megint a fejlődő országokat érinti leghátrányosabban.

A szervezet vezetője szerint a bio-üzemanyagok iránti igény megjelenése és megerősödése megnövelte az igényt néhány mezőgazdasági termék – például a kukorica, a cukornád, a cukorrépa, a pálmaolaj – iránt, és mindez az élelmiszerárak általános növekedését eredményezi, egyúttal az előállításukhoz szükséges alapanyagokét is. “Az olyan, elsősorban szegény háztartások számára, amelyek több élelmiszert fogyasztanak, mint amennyit termelnek, az élelmiszerárak folyamatos emelkedése magát az élelmiszerbiztonságot veszélyezteti”, fogalmazott a vezérigazgató.