Bilincselés lett a Kánya-hegyi blokádkísérlet vége

Bilincselés lett a Kánya-hegyi blokádkísérlet vége
Telkibánya – A Kánya-hegyen résztulajdonnal rendelkező Perlaki Tamás blokád alá akarta venni az erdei katonai létesítményt – eljárás indult ellene.     

Évek óta tart a vita és pereskedés a Telkibánya külterületén, a Kánya-hegyen erdőrésszel rendelkező tulajdonosok és a honvédelmi tárca között, mert az erdőbirtokosság szerint a területen engedély, és az ő megkérdezésük nélkül létesült katonai objektum. Azt szeretnék, ha lebontanák az ingatlant, vagy fennmaradás esetén valamilyen kompenzációt kapnának. A budapesti illetőségű Perlaki Tamás, mint az erdőbirtokosok frontembere korábban arról tájékoztatta portálunkat, hogy pénteken akár hónapokig is eltartó blokád veszi kezdetét. A blokáddal akadályozzák a katonai torony kiszolgálását egészen addig, amíg a többszörösen törvénysértő módon épült honvédelmi célúnak nevezett létesítmény fennmaradási engedélyezési eljárását, valamint a környezeti felülvizsgálatot meg nem kezdik a hatáskörrel rendelkező közhatalmi szervek.

Bilincsben vitték el

A felhívásra a várható sajtóérdeklődésnek megfelelően sok újságíró ment a helyszínre, de az erdőrészre vezető mellékutat a rendőrök autóval elállták, és járművel felhajtani senkit nem engedtek. Rövid huzavona után azonban az erdőtulajdonnal rendelkezők gépkocsival, köztük egy földet szállító teherautóval felhajthattak. A helyszínen megszólaló Perlaki Tamás azt mondta, hogy elzárják az utat az objektum bejárata előtt. Egy fémfűrésszel megpróbálta levágni az erdőben a torony területéhez vezető sorompó lakatját. Nem járt eredménnyel. A helyszínre vezényelt rendőrök megakadályozták az objektum terültére való behatolást. Dél körül azonban Perlaki Tamás kezére bilincs került és előállították az Encsi Rendőrkapitányságon közlekedésbiztonság veszélyeztetésének gyanúja miatt. Néhány óra múlva azonban távozhatott – tudtuk meg Dobi Tamástól, a B.-A.-Z. Megyei Rendőrkapitányság kommunikációs iroda munkatársától. A non-stop blokád meghiúsult.

A község nem engedélyezte

Munkatársunk a mellékút tulajdonos telkibányai önkormányzathoz fordult, hogy engedélyt kérjen a behajtásra. A rendőri ellenőrzési pontnál ugyanis azt mondták, hogy felhajtani nem lehet. A községházán engedélyt adni azért nem tudtak, mert elmondásuk szerint a település hatósága nem adott engedélyt senkinek arra, hogy ott behajtani tilos táblát helyezzen ki. Azt a táblát az önkormányzat tudta és beleegyezése nélkül rakták oda szabálytalanul. Amikor visszamentünk a rendőrökhöz, tájékoztattuk az egyenruhásokat: nem kizárható, hogy olyan helyen akadályozták az állampolgárokat gépjárművel való továbbhaladásban, ahol a táblát jogellenesen helyezték ki. Az egyik egyenruhás azt válaszolta, hogy az illetékeseknek továbbítják a bejelentést, de most a látható tábla alapján járnak el.

Előzmények: