Biciklilámpát oszt húsz településen egy civil szervezet

Budapest, 2014. október 31. Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket nevű egyesület elnöke (j) és Barát Endre alelnök a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával induló Csengőfrász című akciósorozatról tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium előtt 2014. október 31-én.
Budapest, 2014. október 31. Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket nevű egyesület elnöke (j) és Barát Endre alelnök a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával induló Csengőfrász című akciósorozatról tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium előtt 2014. október 31-én. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2014. október 31., péntek (MTI) – Biciklilámpákat és csengőket, illetve egyéb kiegészítőket fog osztani a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület az edelényi kistérség 20 településén, hogy így tiltakozzanak a szegények, közmunkások és romák “megfélemlítése, valamint kirekesztése” ellen – jelentette be az egyesület alelnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Barát Endre elmondta: a csengőfrász elnevezésű akcióban adományokat is gyűjtenek majd Budapesten; elsősorban nem pénzt, hanem a már említett kerékpár-tartozékokat kérnek.

Szólt arról is, hogy a csengőfrász kifejezés az 50-es években terjedt el, és az emberek megfélemlítésének egyik eszköze volt. “Ma a vidéki emberek kiszolgáltatottságát és félelmét szimbolizálja, mert amikor elindulnak a boltba vagy a hivatalba, egy hiányzó biciklicsengő vagy prizma miatt büntetik meg őket” – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben az esetekben általában szegényekről, közmunkásokról és romákról van szó, akiket 5 és 100 ezer forint közötti bírságokkal sújtanak.

Elhangzott: 1000-1500 emberen segíthetnek így, és összesen 4000 euróval támogatja a november elején induló akciót a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s