Bicikli

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
„Túltoltuk a biciklit kicsit”, mondta az emberi erőforrások minisztere a kormány oktatáspolitikáját jellemezve a tévében, a vele készített interjúban. Hegyi Erika jegyzete.

Ha a bicikli a kormány oktatási reformjainak a jelképe, akkor bizony megállapítható, hogy nem kicsit, hanem nagyon tolták túl.

Méghozzá úgy, hogy közben nem figyeltek se kereszteződésekre, se elsőbbség­adás kötelezőre, se a zebrára, se a kátyúkra, de még a piros lámpákra sem, mert csak most próbálnak meg kicsit fékezni, amikor már dagad az országos botrány, az általános felháborodás. Amikor már több mint 340 iskola, szervezet, csoport és közel 22 ezer egyéni csatlakozó integet kétségbeesetten a biciklinek, hogy „állj már meg, mert néhány méter, és itt a szakadék”!

Jó lenne hát, ha az a bicikli végre megállna, és aki hajtja vagy akik hajtják, leszállnának a nyeregből végre. Bemennének az egyik iskolába (egy egész hétre esetleg), és saját szemükkel tapasztalnák, hogy mit okoztak. Lehet-e az esztelen reformok közepette tanítani, tanulni, boldog és kiegyensúlyozott tanárnak, diáknak lenni. Lehet-e így sikeres és eredményes az oktatás, ami tulajdonképpen a hangoztatott célja volt a „bicikliversenynek”?

Hegyi Erika
hirdetés


hirdet�s