BIÓ irodalom Kazincbarcikán

A Surányiban is nagy gondot fordítanak arra, hogy a diákok érdeklődését minél jobban felkeltsék
A Surányiban is nagy gondot fordítanak arra, hogy a diákok érdeklődését minél jobban felkeltsék
Kazincbarcika – Barcikai Irodalom Órák (BIÓ) címmel február közepétől május végéig szerdánként híres, népszerű magyar írók tartanak irodalomórákat az általános és középiskolákban Kazincbarcikán

Barcikai Irodalom Órák (BIÓ) címmel február közepétől május végéig szerdánként híres, népszerű magyar írók tartanak irodalomórákat az általános és középiskolákban Kazincbarcikán – értesültünk Maros Évától, a kazincbarcikai önkormányzat sajtószóvivőjétől. A BIÓ egyébként a Szeretem Barcikát mozgalom kezdeményezésére jött létre, a kazincbarcikai önkormányzat támogatásával.

A BIÓ program első állomása február 21-e volt, ahol Grecsó Krisztián és Kőrössy Zoltán lépett a katedrára a Surányi Endre Szakképző Iskola és az Irinyi János Szakközépiskola végzős hallgatói elé. Grecsó Krisztián fiatal magyar író, a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakán diplomázott. Budapesten él, szabadúszó író, a Bárka folyóirat munkatársa, a Hunnia Filmstúdió forgatókönyvírója. Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. Több utánnyomás után a könyv második, átdolgozott kiadása 2006-ban jelent meg. 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye a Magvető Könyvkiadónál. Németre Tankó Tímea fordította, „Lange nicht gesehen” címmel jelent meg a Claassen Verlag kiadásában, Berlinben.

Díjak, elismerések

Kőrösi Zoltán írót, szerkesztőt sem kell bemutatni a magyar szépirodalmat kedvelők körében. A negyvenes évei közepén járó író munkásságát számtalan díj és elismerés jelzi. 1990 óta szinte minden esztendőben ösztöndíjak, kitüntetések segítették alkotó munkásságát. 2004-ben megkapta az Év könyve díjat, tavaly Jószef Attila-díjjal és Jelenkor nívódíjjal jutalmazták. Művei közül néhány: Felrombolás, A Testtől való szabadulás útja, A Tárt szárnyú lepke, Romkert, Történetek a csodálatos csecsemők életéből, Hentesek kézikönyve, Orrocskák.

BGy

Folytatódik
Grecsó Krisztián az időről tartott irodalomórát a surányis növendékeknek, Körösi Zoltán pedig a plágium előfordulásról beszélt az irodalomban az irinyis végzős diákoknak. A rendhagyó 45 percet egy negyvenöt perces beszélgetés követette, ahol a hallgatók a saját véleményüket is kifejthették. A BIÓ program folytatódik. Várhatóan a közeljövőben többek között Cserna Szabó András, Varró Dániel, Bereményi Géza is vendége lesz a kazincbarcikai irodalomóráknak – mondotta végezetül Maros Éva sajtószóvivő.