Bezúzták a Pentagon szerint bizalmas információkat tartalmazó kém memoárt

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy megsemmisítették egy amerikai hírszerző memoárjának majdnem tízezer példányát, amely a Pentagon szerint bizalmas információkat tartalmazott.

A könyveket a kiadó és a szerző beleegyezésével zúzták be. Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy kém memoár első kiadásából léteznek-e elektronikus példányok.

A Pentagon szóvivőjének elmondása szerint a St Martin’s Press nevű amerikai kiadó munkatársai a védelmi minisztérium tisztségviselőinek felügyelete mellett péppé zúzták az “Operation Dark Heart” ((Sötét Szív Hadművelet)) című könyv első kiadásának nagyjából 9 500 példányát. A megsemmisítést egy hete hétfőn tartották.

Az amerikai védelmi minisztérium 47 ezer dollárt (9,6 millió forint) fizetett a kiadónak a megsemmisített könyvekért. A szokatlan lépést azért tette a Pentagon, mert a könyv kéziratát az amerikai hadsereg eredetileg engedélyezte. A kiadó augusztus 31-én akarta piacra dobni a könyvet, de a Pentagon később visszavonta az engedélyt, mert szerintük a memoár több bizalmas információt is tartalmazott, és veszélyeztette a nemzetbiztonságot.

A Pentagon szóvivője ugyanakkor elismerte: nem lehet tudni, hogy a bezúzásra ítélt első kiadásból mennyi elektronikus példány kering. A könyvet ugyanis már több kritikusnak is előre odaadták elemzésre.

A könyvet író Anthony Shaffer, az amerikai katonai hírszerzés (DIA) egykori ügynöke, 2003-ban öt hónapot töltött Afganisztánban, és ott szerzett emlékeit írta meg.

– Független Hírügynökség –

 További hírek a Nagyvilág kategóriából