„Bezárt viszonyok” – külső szemmel

Miskolc, Tiszaújváros – A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai bűnmegelőzési célból elkísértek egy helyi tanulói csoportot Miskolcra, a Fazekas úti büntetés-végrehajtási intézetbe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a közelmúltban drogprevenciós programsorozatot indított útjára. A kezdeményezés hét elemből áll, melynek részei ráépülnek a köznevelésre és kiegészítik azt, hasznos bűnmegelőzési ismereteket adva fiataloknak és szüleiknek a nyári szünetre. A kurzus ötödik programeleméhez kapcsolódott a diákok börtönlátogatása.

A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 10. és 12. osztályos tanulóiból álló csoportja 2015. június 12-én vett részt a prevenciós célokat szolgáló börtönlátogatáson. A diákokat a rendőrkapitányság munkatársa a mellett a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, valamint a városi önkormányzat képviselője kísérete el. A diákok utazását a Tiszaújváros Városi Önkormányzat biztosította, akik évek óta támogatják a városban tanuló diákok bűnmegelőzési célú felvilágosítását a helyi „Sulizsaru” program keretében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tett látogatás során a diákok megismerkedhettek a fogvatartottak és a fegyőrök mindennapjaival, a börtönök szigorú szabályaival, valamint megtapasztalhatták, hogy milyen lehet – ha időlegesen is – a falak közt, szabadságtól megfosztottan létezni.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –