Bezárt a győri szeméttelep

Több mint harminc év után bezárták a győri szeméttelepet, az ugyanis nem felelt meg az uniós előírásoknak. A hulladékot csütörtöktől a település határában épített hulladékkezelő központba szállítják. Itt azonban már nem csak tárolják a szemetet, hanem szétválogatják és újrahasznosítják. A fel nem használható anyagokból pedig biogázt nyernek.

Idén július 16-ig 137 korszerűtlen hulladéklerakót kell bezárni, köztük a győri szeméttelepet is. Nagy Csaba a győri Kommunális Szolgáltató Kft szóvivője elmondta a Győr határában épülő hulladékkezelő központ bár még nem készült el teljesen, de csütörtöktől már oda szállítják a szemetet. Hozzátette, az ilyen központok alapvetően abban különböznek a régi szeméttelepektől, hogy azokon a helyeken csak elhelyezték a hulladékot, itt viszont, amit lehet újrahasznosítanak.

A központ felépítése mellett összesen 43 elavult lerakót rekultiválnak. Ezekbe eddig mintegy 7 millió köbméter hulladékot helyeztek el. Több helyen pedig átrakó állomást építenek. A teljes beruházás több mint 9 milliárd forintba kerül.