Bezárkózva vagy a vízben

Noémi vigyáz magukra
Noémi vigyáz magukra
Miskolc – Miként, hol tölti a kánikulai hétvégét? Ezzel szólítottunk meg embereket pénteken Miskolc belvárosában.

Erikáról tudtuk, hogy gazdálkodó, sejtettük, hogy nem felhőtlen szórakozás a víkendje. Azon azért meglepődtünk, hogy 240 juhot és 30 sertést tartanak.

– Árnyékolunk, szellőztetünk, a disznókat locsoljuk is. Hajnalban kelünk hozzájuk, elvégezzük, amit kell, aztán tíztől délután négyig ki sem tesszük a lábunkat a házból. Akkortól este tízig megint jöhet a munka. Főzni nem főzök mást, mint szoktam, mert ehhez a munkához kell a kalória. Mondjuk a dinnye az folyamatosan megy…

A panelban is meleg van

Noémivel a dinnyeárusnál találkozunk. Válogat a gömbölyű gyümölcsök között. De ni-ni, a ruhája alatt is jókora gömbölyűség! Elárulja: 33. hetében járó kismama.

– Jószerivel nem járok már sehová, de sajnos, a panelben is nagyon meleg van, legfeljebb akkor mozdul meg a levegő, ha a bejárati ajtót is kitárom. Ventilátort nem akarok használni, nehogy megbetegedjem, inkább vizes törölközővel hűsítem magam. Úgy tervezem, korán felkelek, s megfőzök, hogy az se vigye feljebb a hőmérsékletet. A lényeg, hogy hamar elkészüljön, s hidegen is lehessen fogyasztani. Leginkább a vizet kívánom ilyenkor, azt mondják három liter javasolt, de nekem lecsúszik a duplája is.

Répási Béláné (70) már most is csak azért mozdult ki felsőzsolcai otthonából, mert időpontja volt a szakrendelésre. Gondolta, akkor már be is vásárol egyúttal.

Végletek

– Terveztük a párommal, hogy strandra megyünk, de ekkora hőségben ott sem esik jól, inkább maradunk otthon. Bezárjuk magunkat. Ő hetvenöt esztendős már, jobb az óvatosság. Nem sok mindent kíván ilyenkor az ember. Gyümölcsöt most is vásároltam, még leginkább az esik jól. A növényeket hajnalban locsoljuk, ma is ment már a „pörgés” hajnal négykor.

Kiss Nikolett (20) bezzeg egészen más programra készül:

– A barátomnál medencézünk egy társasággal szombat-vasárnap.

– Nyolcan bőven beleférünk – mondja a barát, Nagy Ákos, kérdésünkre, mekkora az a medence. Elmesélik, tavaly kipróbálták már a medencézést, s nagyon bejött. Egy-két embert ruhástul dobtak a vízbe, slagoztak és vízipisztolyoztak is. Ákos elárulja: chilis babbal készült, de este, ha lehűl a levegő szalonnát is sütnek.

ÉM-SzK