Bezárják a többségében roma gyerekeket oktató iskolát Szegeden

Bezárja a szegedi önkormányzat azt a városszéli általános iskolát, ahova többségében roma gyerekek járnak. Az intézmény megszüntetését és gyermekeik más iskolákban elhelyezését maguk a szegregáció ellen küzdő roma szülők kérték még februárban egy petícióban.

Az iskolába a Szegeden élő roma gyerekek mintegy negyede járt és az iskola létszámának több mint 80%-a volt roma származású gyermek. Az önkormányzat vezetése már korábban is fontolgatta az oktatási intézmény bezárását, a roma szülők februári petíciója azonban megerősítette, hogy ez szükséges lépés – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Vécsey Ágnes a városháza sajtófőnöke.

Februárban a közgyűlés már elfogadott egy olyan javaslatot, amely szerint az iskola szeptembertől már nem indít elsős osztályokat, és az iskolakörzetektől függetlenül az önkormányzati iskolák vegyék fel 2007. szeptembertől az elsős jelentkezőket. A csütörtöki közgyűlésen a képviselők azonban már arról is döntöttek, hogy az iskola bezárásával a mintegy 130 gyerek és pedagógusok elhelyezését megoldja.

A gyermekek elhelyezésére tíz iskolát jelölt ki az önkormányzat, ezek veszik át – képesség- és tudásfelmérést követően – a gyerekeket és a megszűnő iskola pedagógusait is, akik mentor tanárként segítik a diákok zökkenőmentes beilleszkedését az új helyeken. A diákokat átvevő iskolák plusz támogatást kapnak az önkormányzattól.Sporthírek