Bezárják a fogyatékkal élő gyerekek iskoláját Letenyén

Megszüntetik a tanulásban akadályozott, illetve középsúlyos értelmi fogyatékkal élő gyerekek általános iskoláját Letenyén, várhatóan szeptembertől. A fenntartó Zala megyei önkormányzat a megszorítások miatti pénzhiánnyal indokolja ezt. A diákok sorsa bizonytalan, a szülők és a gyógypedagógusok kétségbeestek.

Az enyhén értelmi fogyatékos gyerekeket gyógypedagógus végzettségű tanárok oktatják kis csoportokban a letenyei iskolában. Várhatóan a következő tanévtől már ez nem így lesz: a speciális intézmény diákjainak nagy része a környék normál iskoláiba jár majd. Tanáraik szerint kétséges, hogy ott kellő türelmet és gondoskodást kapnak.

Novák Lászlóné, a letenyei Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthon igazgatója a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy aki már több éve szegregált iskolába járt, és akár felső tagozatosként bekerül a normál osztályba, nagyon nehezen tud majd beilleszkedni oda. A letenyei intézménynek most egyébként 70 diákja van.

A szülők választhatnak: vagy bentlakásos intézménybe adják gyereküket, vagy naponta ingáznak vele a szomszéd városba, Lentibe. Sokan egyiket sem akarják, mert ez szerintük teljesen visszavetné a gyerekek fejlődését. Ők is úgy vélik, hogy a normál iskolák diákközösségei nincsenek felkészülve fogyatékkal élő osztálytársak fogadására.

A letenyei speciális iskolával 35 munkahely is megszűnik, pedagógusoké és technikai dolgozóké. A megyei önkormányzat várhatóan április végén hoz végleges döntést az ügyben.