Bezárják a bölcsődét – háborognak a szülők Siófokon

Egy hetet kaptak a kisgyermekes szülők arra, hogy megoldják gyermekük felügyeletét Siófokon.

A városban ugyanis felújítás miatt fél évre bezár a bölcsőde. Bár az önkormányzat már hónapok óta tudta, hogy elkezdődnek a munkák, a szülőknek csak egy héttel az intézmény bezárása előtt szóltak. Akkor még azt mondták nekik, hogy gondoskodjanak ők gyermekeik felügyeletéről. Az önkormányzat most azt ígéri, hogy mindenkin segítenek.

“Nem azért adjuk be a gyerekünket, mert a körmünket reszelgetjük, hanem azért mert rákényszerülünk arra, hogy a gyerek bölcsődébe járjon” – mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Gábor Adrienn, az egyik édesanya. Múlt kedden egy rendkívüli szülői értekezleten tudták meg, hogy ezen a héten szerda az utolsó nap, amikor bölcsődébe vihetik gyermekeiket, mert utána fél évre bezár az intézmény felújítás miatt. 93 gyerekről van szó. Akkor azt mondták nekik, hogy a két és fél évesnél idősebb gyerekeket átveszik az óvodák, a többiek szülei próbáljanak gondoskodni gyermekeik elhelyezéséről. Sok szülő viszont ezt nem tudja megoldani, Gábor Adrienn szerint munkahelyük is veszélybe kerülhet, ha hosszabb időre otthon kell maradni gyermekeikkel.

A szülők múlt héten petícióban tiltakoztak és kérték az önkormányzati testületet, hogy vizsgálja felül döntését. Egy másik szülő, Csizmár Attila a Független Hírügynökségnek azt mondta: megoldást is javasoltak. Azt szeretnék, ha az önkormányzat találna egy ingatlant, amelyet minimális költséggel átalakítva alkalmassá lehetne tenni ideiglenesen bölcsődei elhelyezésre és ott megszokott gondozóik felügyelhetnének a gyermekekre. Választ azonban erre nem kaptak.

Démuth Pál, Siófok alpolgármestere a Független Hírügynökségnek azt mondta: 33 gyermek már elérte a két és fél éves kort, így őket óvodákban helyezik el. A következő három hónapban újabb 25 gyermek tölti be ezt a kort, így akkor ők is mehetnek óvodába. A többi gyermek esetében, ha a szülők nem tudnak maguk gondoskodni elhelyezésükről, akkor segít az önkormányzat vagy úgy, hogy fizetik nekik a magánbölcsődét, vagy, ha ott már nem jut hely, akkor a szülők kaphatnak anyagi támogatást ahhoz, hogy otthon maradhassanak gyermekükkel. Démuth Pál azt is elmondta: felveszik a kapcsolatot a szülők munkáltatóival, hogy meggyőzzék őket, senkit ne bocsássanak el, amíg esetleg otthon kell maradnia gyermekével. Az alpolgármester azt ígérte, hogy csütörtökre, amikor bezár a bölcsőde, minden szülő problémáját megoldják.

Démuth Pál a Független Hírügynökség tudósítójának kérdésére elismerte, hogy már hónapokkal ezelőtt kiírták a közbeszerzési eljárást a bölcsőde felújítására. Arra a kérdésre, hogy akkor miért csak most szóltak a szülőknek azt válaszolta: csak nemrég tudták meg, hogy nyertek a felújításra kiírt európai uniós pályázaton.

A szülők hétfő este öt órakor rendkívüli szülői értekezletet tartanak a bölcsődénél. Meghívták az önkormányzat képviselőjét is. Azt mondták, ha nem kapnak megnyugtató választ kérdéseikre, akkor a szülőiből csendes tüntetés lesz.