Bezárással fenyegetik a szekszárdi kórházat

Végső esetben be is zárhatják a tervezett műtétek halasztása miatt a szekszárdi kórházat. Legalábbis ezzel fenyegeti az intézményt az Egészségbiztosítási Felügyelet. A kórház vezetése azért döntött a nem sürgős beavatkozások halasztása mellett, mert februárban több műtétet végeztek a megengedettnél, így 42 millió forinttal túllépték azt a korlátot, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifizet.

A hatóság a múlt héten vizsgálatot tartott a kórházban, ahol a többi közt azt kifogásolták, hogy a betegek többsége nem kapott új időpontot a halasztott műtét helyett. A kórház most új időpontot ad a betegeknek, azonban a felügyelet döntése ellenére március 25 – ig továbbra sem végzik el a nem sürgős műtéteket. Az új helyzet miatt az Egészségbiztosítási Felügyelet tovább vizsgálódik a kórházban.

Kovácsi Zsombor, a felügyelet elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a hatóságnak nem az intézmények megfelelő anyagi helyzetének, hanem az ellátás biztosítása a feladata. Azt tehát nem vizsgálják, hogy a kórház miből finanszírozza a műtéteket, csak azt, hogy eleget tesz – e ellátási kötelezettségének. Amennyiben nem, úgy pénzbírságot szabhatnak ki, más kórházhoz irányíthatják a betegeket, legvégső esetben pedig felszólíthatják az egészségbiztosítási pénztárt az intézménnyel kötött szerződés felbontására.

Puskás Imre, a kórházat fenntartó Tolna Megyei Önkormányzat elnöke erre azt mondta, hogy amennyiben a felügyelet arra kényszeríti a kórházat, hogy a műtéteket OEP – finanszírozás nélkül is elvégezzék, úgy a hiányzó milliókat nem állami forrásból, hanem a megyei önkormányzat költségvetéséből kell kifizetniük. Hozzátette: a kórház vezetése jogellenesnek tartja a felügyelet határozatát, így nem kizárt, hogy bíróság előtt is megtámadják a döntést.