Bezár a tokiói Lennon múzeum

Tíz év mûködés után, szeptemberben bezár a világ egyetlen “hivatalos” John Lennon múzeuma a japán fõváros mellett – közölte az épület tulajdonosa csütörtökön. Az indoklás szerint lejár a szerzõdés a legendás zenész feleségével, Yoko Onoval.

A múzeum Lennon születésének 60-ik évfordulóján, 2000-ben nyitotta meg kapuit. Az egykori “Beatle” japán származású özvegyének engedélyével 130 tárgyat, gitárokat, színpadi ruhákat, kézzel írott szövegeket állítottak ki.

A kiállításnak az elsõ évben 124 ezer látogatója volt, a szám azonban folyamatosan csökkent. Tavaly már csak 30 ezren voltak kíváncsiak a Lennon-relikviákra. A bezárás hivatalos indoka azonban nem ez, hanem Yoko Onoval lejáró szerzõdés.

“Tíz itt eltöltött év után, John szelleme tovább vándorol” – áll az özvegy közleményében. Ono hangsúlyozza, hogy a közönség szeretetének köszönhetõen már így is öt évvel tovább tartottak nyitva a tervezettnél.

A Tokió külvárosában található múzeumot üzemeltetõ cég szóvivõje egyébként úgy értesült, hogy a náluk kiállított tárgyakból nemsokára hasonló múzeum nyílik majd máshol.