Bezár a Szegedi Kossuth Nyomda

Megszünteti szegedi telephelyét a Kossuth Nyomda Rt., és megválik a Tisza-parti leányvállalat összes dolgozójától. A nyomda dolgozói júliusban még elmaradt bérük miatt sztrájkoltak.

A 140 dolgozóból korábban már többen felmondtak, többet elküldtek, de a bezárás így is kilencven munkást érint, akik többsége nyomdász és könyvkötő képesítéssel rendelkezik. Ez manapság nem tartozik a keresett szakmák közé, így elég nehéz lesz az újbóli elhelyezkedésük – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Hári Ferenc, a sztrájkbizottság vezetője.

A sztrájkbizottság vezetője szerint a cég döntése mögött gazdasági problémák állnak, a dolgozók sztrájkja legfeljebb csak gyorsította az amúgy is elkerülhetetlen bezárást. A Szegedi Kossuth Nyomdában szeptember 02-án áll le a termelés, a dolgozók október 02-án kapják meg felmondóleveleiket.

A nyomda dolgozói július közepén kezdtek sztrájkolni elmaradt munkabérük miatt, majd tíz nap után ismét munkába álltak, mert esélyt sem láttak arra, hogy bármilyen eszközzel hozzájussanak a pénzükhöz. Most, hogy a telephelyet bezárja az anyacég és elküldi a munkásokat, a nyomda vezetése megígérte, hogy minden elmaradt munkabért, juttatást és a végkielégítést is időben megkapnak a dolgozók.