Bevonult a gárda Szikszóra

Szikszó – Rendbontás nélkül ért véget a Magyar Gárda szikszói gyűlése, ahol csaknem 800 ellentüntető (A Roma Polgárjogi Alapítvány felhívására) gyűlt össze. A rendezvényeket rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartották meg, több mint 100 rendőr – járőrök, kommandósok – vigyázott a rendre.  

15:41: A cigány kisebbség oldalán fújolás, nácizás elhangzott néhányszor. A Magyar Gárda részéről nem történt reagálás erre.

Gyakorlatilag a Magyar Gárda toborzó rendezvényére azért az utcán került sor a helyszínen szerzett információk szerint, mert a Cigánykisebbségi Önkormányzat kérésére visszavonták a Kultúrházzal kötött bérleti szerződést, eredetileg ugyanis ott tartották volna meg zártkörű rendezvényüket. Az utca két oldalán lévő front ezért alakult ki, mert közterületre kényszerültek a gárdisták. A rendőrség a bejelentett demonstrációt nem akadályozhatta meg, ugyanakkor jól látható elrettentő erővel garantálták az esemény békés rendbontás nélküli lebonyolítását. A Cigány Kisebbség oldalán egyébként ott volt több roma vezető, így Horváth Aladár a Roma Közjogi Alapítvány elnöke is.

A Magyar Gárda a rendezvényt lezárta és Szikszó főtere már gyakorlatilag kiürült. A gárdisták a formai kötelék feloldása után távoztak.


15:01: Szabályos szembenállás van a városházánál, a főtéren: a rendőrök egy demilitarizált “fegyvermentes” övezetet hoztak létre, kordont húztak és kommandósok állnak sorfalat a cigány kisebbség mintegy 300 fős tömege előtt. Velük szemben mintegy 100 méterre, a téren áll a Gárda, ahol nemrég a Gárda országos parancsnoka szólt az egybegyűltekhez, amelynek lényege, hogy a Magyar Gárda az egyetlen szervezet, amely kiáll a magyar érdekek mellett, a globalizált érdekkekkel is szemben, és ellenáll a liberálisok politikájának, akik szerint mindenkinek és mindennek megvan az ára. A parancsnok beszédében hivatkozott egy településre, ahol a cigányság lopott vasúti vagonokban húzta meg magát. Erre valaki bekiabált, hogy akkor mikor indul már az a vonat. A gárda parancsnok erre úgy reagált: a kerekeket is ellopták. A kijelentésre nagy kacaj tört ki.


14:31: Nem sokkal délután két óra után megérkeztek Szikszóra, és elfoglalták helyüket a város főterén a gárdisták. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az egyenruhások néhány százan vannak. Ugyancsak a térre tart a Roma Polgárjogi Mozgalom szervezte romák körülbelül félezres csoportja. A két csoportot több száz rendőr és kommandós sorfala választja el egymástól.

Nem sokkal ezelőtt Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és Lakatos AttilaBorsod-Abaúj-Zemplén megye cigány vajdája nyugalomra szólította fel a tüntető romákat.

A Magyar Gárda azért szervezett “vonulást” Szikszón, mert véleményük szerint nőtt a cigánybűnözés a településen. A Roma Polgárjogi Mozgalom válaszul a településre hívta a környékbeli romákat. Információink szerint a szomszédos megyékből, sőt a fővárosból is érkeztek romák a demonstrációra.


13:57: Bevonul a gárda Szikszóra. Úgy tudni, hogy legalább ötszázan lesznek, nem zárt térben, hanem egyfajta nyílt eszmecsere lesz.


13:00 Csaknem ötszáz roma gyűlt össze Szikszó főterénél vasárnap délután egy órára. A Roma Polgárjogi Mozgalom és a helyi önkormányzatok azért szerveztek demonstrációt, mert a Magyar Gárda 14 órára hirdette meg ugyanitt vonulós tüntetését, szerintük elszaporodott ugyanis a településen a cigánybűnözés az utóbbi időben.

Vasárnap délután 14 órára hirdette meg a Magyar Gárda vonulását Szikszón. A szervezet azért tüntet, mert szerintük nőtt a cigánybűnözés a településen.

Közben a Roma Polgárjogi Mozgalom és a helyi önkormányzatok ellendemonstrációt szerveztek délután egy órára. Szikszó főterének mellékutcáiban vasárnap kora délután már csaknem ötszáz roma gyűlt össze.

Az autópálya lehajtóktól kezdve az egész településen erős a rendőri jelenlét. Körülbelül 30-40 rendőrautó és több száz rendőr is lehet a környéken. A megyei rendőrség nem közölt adatokat, hogy pontosan hányan biztosítják az eseményeket.


Idézet a BOON fórumából

A Jobbik és a Magyar Gárda július 20-án, vagyis e hét vasárnapján lakossági fórumot szervezett Szikszón, melynek céljából a szervezők kibérelték a helyi művelődési házat. Egyed Zsoltnak, a Gárda megyei kapitányának szerkesztőségünkbe érkezett levele arról ad tájékoztatást, hogy a mai napon a polgármester – állítólag a helyi kisebbségi képviselő nyomására – visszavonta a terembérletet.

Információink szerint a szervezők nem kívánnak meghátrálni, ezért az adott időpontra (július 20-a, 14:00) demonstrációt jelentettek be Szikszó főterére. A rendezvényen a Jobbik tagjai, szimpatizánsai és a Gárda mellett minden bizonnyal jelen lesz a Nemzeti Őrsereg is. A szervezők minden pártolót, érdeklődőt várnak a demonstrációra, amelyen a tervek szerint fel fog szólalni Murányi Levente, a Jobbik alelnöke és a Magyar Gárda Egyesület alapítótagja is.

 

Kapcsolódó cikkek: