Bevonták a melamin-gyanús tojásokat Kínában, az ENSZ jelentést akar

Bevonták a polcokról azokat a tojásokat Dél-Kínában, amelyek melaminnal szennyezettek lehetnek – jelentette egy kínai állami napilap kedden. Az ázsiai országban a kínai boltokon kívül a Carrefour francia üzlethálózat kínai szupermarketeiben is lekerült a polcokról a gyanús tojás. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) eközben felszólította Kínát, hogy közölje, ha a veszélyes anyagból az állati tápba is kerülhetett. Az ENSZ szakértői attól tartanak, hogy a tojásokon kívül a farmokon tenyésztett állatok húsában és halakban is lehet a veszélyes anyagból, ha azt a tápba keverték.

Egy helyi élelmiszerbiztonsági felügyelő hétfőn azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy már szeptemberben felfedezték, hogy melamin van a tojásban is. A neve elhallgatását kérő szakember szerint akkor megsemmisítették a melamint tartalmazó tojásokat, majd októberben újabb vizsgálatokat végeztek, és már nem találtak szennyezett tojást. A melamin valószínűleg a baromfitáppal kerülhetett a tojásokba – mondta korábban az élelmiszerbiztonsági felügyelő.

A hongkongi Élelmiszerbiztonsági Központ (CFS) a hétvégén jelentette be, hogy a Dalian városban lévő Hanwei csoport tojásaiban melamint találtak. Ezután bevizsgálják a Kínából érkező disznóhúst, halat és az állati belsőségeket is – közölték a hongkongi szakemberek. Kínai sajtóértesülések szerint a Hanwei pekingi ága tagadja a szennyezést.

A főleg a műanyag- és ragasztógyártásban használt melamint azért adták tejporokhoz, és egyéb tejtermékekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A vegyi anyag azonban nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okoz, elsősorban a gyerekeknél. A szennyezett termékek a hivatalos adatok szerint négy kisgyerek halálát okozták Kínában, és 53 ezren betegedtek meg.