Bevezetik a motoros sztrádamatricát

Budapest – Féláron használhatják a motorosok nyáron az autópályákat. Egyelőre kísérleti jeleggel vezetik be az új kategóriát, május és szeptember között tesztelik, hogyan változtat az a bevételeken.

Az RRACE érdekképviselet kezdeményezésére döntött a szakminisztérium a 765 forintos motoros sztrádadíjról, amelyet csak akkor véglegesítenek, ha bebizonyosodik, hogy több motoros használja az autópályát, illetve kevesebben bliccelnek.

Az RRACE MONO nevű motoros érdekképviselet tavaly ősszel tüntetést szervezett a súlyadót januártól felváltó teljesítményadó ellen és azért, hogy olcsóbban használhassák az autópályát a motorosok, mint az autósok. 16 ezren vettek részt a Dózsa György úti demonstráción és több, mint 30 ezren írták alá a petíciót.

A civil szervezet vezetője, Enyedi Ferenc a Független Hírügynökségnek elmondta: november végére sikerült elérniük, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium(GKM) valamint az Állami Autópályakezelő (ÁAK) képviselői tárgyalóasztalhoz üljenek velük. Végül abban egyeztek meg, hogy az érdekképviselet felmérést végez a motorosok körében arról, használnák-e, többet használnák-e az autópályát, illetve nem bliccelnének, ha alacsonyabb lenne számukra a díj. A szakújságokban, motoros portálokon illetve az idei első motoros kiállításon megkérdezettek 99 százaléka válaszolta azt, hogy féláron többet használná az autópályákat.

Enyedi Ferenc tájékoztatása szerint a szakminisztérium a napokban jóváhagyta, hogy májustól szeptember végéig a személyautók díjának feléért, 765 forintért használhassák az autópályákat a motorosok. Ha beválik, vagyis nő a sztrádahasználat, illetve az abból származó bevétel, akkor véglegesítik az új kategóriát.

Mivel félő, hogy a forgalom növekedésével párhuzamosan a balesetek száma is nőne, az RRACE vállalta, hogy áprilisban kampányt indít a biztonságos motorozásért.További hírek a Magyarország kategóriából