Bevetés a Pál-völgyi barlangnál – közösen gyakorlatoztak a tűzoltók és a barlangi mentők

Két, kirándulás közben balesett szenvedett embert mentettek ki a fővárosi tűzoltók és a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai pénteken, a fővárosi III. kerületben lévő Pál-völgyi barlang kőfejtőjéből. A szimulált balesetben a tűzoltók és a balrangi mentők a korábban kötött együttműködési megállapodásukat tesztelték a gyakorlatban is, hogy éles helyzetben minél hatékonyabban tudjanak együttműködni, életet menteni. A fővárosi tűzoltóknak évente egy-két alkalommal van hasonló esetük “élesben”, de az esetek gyakoriságától függetlenül fel kell készülniük mindenfajta mentésre, mert a bajba jutottaknak éppen az az egy eset a legfontosabb.

A gyakorlaton azt imitálták, hogy két kiránduló elsétált a társaitól és beesett egy barlang mélyedésébe. A barlangimentők és a tűzoltók közösen kötélpályát építettek ki és az egyik sérültet annak segítségével egy hordágyon mentették ki. A másik sérültet szintén hordágyon, de kézben hozták le – mondta el a Független Hírügynökségnek Palotai Gábor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzoltási, Mentési és Katasztrófaelhárítási Főosztályának vezetője.

Egy hasonló mentés a tereptől függően akár több órán át is eltarthat – mondta Palotai Gábor. A fővárosi tűzoltóknak évente egy-két hasonló esetük van, de mindenfajta mentési szituációt jól be kell gyakorolni, az esetek gyakoriságától függetlenül. A tűzoltóknak ugyanis lehet, hogy csak kevés ilyen munkájuk akad, az adott esetben bajba jutott embereknek viszont csak egy esélyük van.