Beváltás után, új szerződés közben

Nyíregyháza – Befejezte a 2006 termésű dohányok felvásárlását az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft Átlagos volt minden tekintetben a tavalyi dohánytermés, tudtuk meg a szerződéskötésekkel már az új szezont indító feldolgozóban

Átlagos volt minden tekintetben a tavalyi dohánytermés, tudtuk meg a szerződéskötésekkel már az új szezont indító nyíregyházi feldolgozó cég vezetőjétől, BittnerImre vezérigazgatótól. A virginia dohányokból a szerzõdött 4.350 tonnát 138 Ft/kg átlagáron vásárolta meg a fermentáló. A burley dohányokból a szerződöttnél kisebb mennyiséget, 1.990 tonnát vásároltak föl, 107 Ft/kg-os átlagáron.

A felvásárlást követõen, a nemzeti kiegészítõ támogatás alapjául szolgáló nyilatkozatokat a ténylegesen felvásárolt mennyiségrõl, a Nyidoter Kft már eljuttatta az MVH központba, ahol a befogadást követő 45 napon belül utalni kell a fenti támogatást.

Február végére az ULT Magyarország Zrt. végzett a 2006. évi termés feldolgozásával, melynek 60%-a hazai és 40%-a export piacokon már vevőre is talált.

Jó hír, hogy FVM illetékesek nyilatkozata alapján a dohánytermelők 2007-ben is megkapják a koppenhágai megállapodásban rögzített, idén az unióshoz képest 70 százalékos támogatási szintet.

Márciusban megindult a termesztési szerződések kötése, a tavalyinál kedvezőbb feltételekkel. A termelői csoport agronómusai a szerzõdéskötéskor a dohánytermelõk kemikália igényeit is felmérik, melyet a termesztési év folyamán idõben biztosítanak termelõiknek, annak ellenértékét meghitelezve.