Bevallotta bûneit a New York-i metró elleni merénylettel vádolt férfi

Megváltoztatta vallomását és mégis bûnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság elõtt hétfõn az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy robbantásos merényletet tervezett az amerikai nagyváros metróhálózata ellen. A 25 éves afgán születésû buszsofõr azt mondta, hogy mártíromságra készült.

Az államügyész szerint, ha Nadzsibullah Zazinak sikerül végrehajtani tervét, akkor ez lett volna a szeptember 11-e utáni legpusztítóbb merénylet az Egyesült Államokban. Az afganisztáni születésû férfi bevallotta, hogy 2008-ban visszatért hazájába azért, hogy a tálibok oldalán harcoljon, ám az al-Kaida egyik kiképzõtáborában kötött ki. Ott bízták meg azzal, hogy hajtson végre támadást a New York-i metró ellen. Visszatért az amerikai Coloradoba, ahol repülõtéri buszsofõrként dolgozott. Tavaly szeptemberben bérelt autóval utazott New Yorkba. A kozmetikai iparban használt anyagokból házilag készített bombáját szeptember 11-e évfordulóját követõ hétvégén akarta felrobbantani a nagyváros metrójában.

Addigra azonban már a rendõrség megfigyelte és letartóztatta még azelõtt, hogy végrehajthatta volna a merényletet. Két állítólagos segítõtársát a múlt hónapban vették õrizetbe.

Az ügyet jól ismerõ, nevüket elhallgató források szerint Zazi azért döntött úgy, hogy megváltoztatja vallomását, mert megfenyegették, hogy bíróság elé állítják az anyját a bevándorlási törvények megsértése miatt. A férfit várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik.